азиатски / Продумвани / сладки

Честита Нова година!

Форчън кукисСлед 10-тина дни почивка извън офиса и кухнята, но все пак често на маса, много сняг, планина и слънце, един страшно весел Ивановден, смях, все хубави пожелания, нов поглед към старите навици без излишни надъхвания, няколко сериозни семейни преяждания, пропуснат джакпот ( а, хем “печалба от тотото” ми се падна в поне една баница), дойде време да включа печката отново. И тя също имаше какво да каже – под формата на форчън кукис, или онези твърди азиатски сладки, пълни с мъдрости. Между другото, изглеждаха много лесни, а се оказаха доста пипкава работа, но в това ще се убедите сами.

Та, фурната пожелава през 2012 да превъзмогнем страховете си и без колебание да започнем да правим нещата, които наистина искаме най-много. Аз мисля да я послушам и ще добавя – да проявяваме повече любопитство, за да намираме по-добри начини да се развиваме и да се научим да уважаме другите дори и заради мечтите им.

И сега, за трудната задача ни трябват следните продукти:

3 белтъка (жълтъците ги запържете за сандвич) Θ
100 г пудра захар Θ
щипка сол Θ
½ ампула ванилов екстракт
150 г брашно Θ
щипка анасон
115 г масло, разтопено Θ
2 с.л. вода

мъдростите (на продълговато листче)

Рецепта:

1. Разбийте белтъците, захарта и солта. Добавете ванилията, брашното и анасона. Накрая прибавете маслото и водата. Разбийте добре с миксер, за да се получи еднородна смес.
2. Сложете тестото в хладилника за около 30 минути, за да се стегне.
3. Загрейте фурната на 175° С и пригответе тава с готварска хартия.
4. С малки количества от сместа направете кръгчета, около 8 см в диаметър. Нека да са тънки. Печете ги 3-4 минути и докато са още меки ги отделете от хартията с шпатула, обърнете ги обратно (като палачинка), сложете “късметчето” и завийте на две. След това, както е завито на две, го вдлъбнете през средата, така че да придобие форма на “крилца”. Оставете ги да се втвърдят.

Пп. Надявам се никой да няма страх от готвенето през 2012! Наздраве! 🙂

No Comments

    Leave a Reply