вегетариански / десерти / св. валентин / сладки

Масленки с лавандула

Масленки с лавандулаКогато направих тези сладки за първи път, си мислех най-вече как ще зарадвам мой много близък и любим човек. Мисля, че имах успех. 🙂 Е, все пак знаех, че е фен на лавандулата във всичките й разновидности – от цвят до аромат. Което не знаех обаче, беше, че цветето има толкова много и разнообразна символика. Подготвяйки този пост, се разрових в търсене на лавандулови приказки и ето на какво попаднах:

    • на езика на цветята лавандулата е символ на отдадеността, късмета, успеха и щастието
    • на езика на ароматите тя олицетворява здраве и красота, като приложенията й са безкрайни
    • на езика на цветовете, тя е символ на женственост, грация и елегантност
    • за древните римляни е била може би един от най-скъпите аромати за баня, като се е продавала на цената на цяла месечна надница. Името й идва от глагола lavare (мия).
    • гърците пък я нарекли наард на древния сирийски град Наарда и първи открили, че ако се счука и обработи добре, има релаксиращо свойство при изгаряне
    • в християнската религия, тя е символ на чистотата, непорочността и безсмъртието. Зад всичко това има и легенда, която разказва, че ароматът на билката се получил, когато Дева Мария сложила дрехите на новородения Исус Христос да се сушат върху лавандулов храст, който след това разцъфнал и започнал да ухае. Когато сложила после и нейните дрехи на същия храст, те се боядисали в синьо. Затова синият цвят остава основен в нейните иконописни изображения.

И ако решите да зарадвате близките си и да им покажете те какво символизират за вас, можете просто да им направите една кутийка масленки. По всяко време, не само за Св. Валентин. 🙂

Продукти:

125 г пудра захар Θ
225 г масло, омекнало Θ
300 г брашно Θ
50 г смлян на прах ориз Θ
суха лавандула (от магазинчето за билки на ул. Шишман)

* Може да се направи изцяло в био вариант.

Рецепта:

  1. Смесете първо захарта и маслото, после добавете и всички останали продукти без лавандулата и почнете да ги месите, докато не се образува гладко тесто. Оформете го на топка и го сложете в хладилника за 30 минути.
  2. Когато го извадите го размесете наново, като този път в него омесите и 1 с.л. от сухата лавандула. Хубаво го месете, нека лавандулата да е навсякъде.
  3. Загрейте фурната на 180° С и пригответе тава за печене с готварска хартия.
  4. Разточете тестото с дебелина не по-малко от 5 мм (да не е много тънко), отрежете с формичка сърчица и ги подредете в тавата.
  5. Печете 15-20 минути, докато станат леко златисти. Оставете ги да изстинат и по желание ги поръсете с още малко лавандула и пудра захар.

* Рецептата е много сходна до тази за shortbread сладките, с тази разлика, че тук се ползва и смлян ориз. Но ако искате, може да ги направите и с класическата рецепта (ето я тук), към която просто ще добавите лавандула.

No Comments

    Leave a Reply