десерти

Ябълков пай в ябълкa

Ябълков пай в ябълкитеНе знам за вас, но за мен ябълковият пай с топка ванилов сладолед е от тези рецепти, които са хем много класически, хем никога скучни. И по принцип комбинацията ябълка с канела ми е много любима. Оказва се обаче, че колкото и традиционен да е паят, може и доста изненадващи варианти да се получат. Онзи ден докато се ровех из pinterest попаднах на снимка на ябълков пай, който вместо в обичайната си форма, беше в самата ябълка. Разбира се, веднага импровизирах с класически съставки, но с идеята да постигна този готин вид. Резултатът беше супер, защото се получават колкото искате малки индивидуални пайчета. Е, нямах сладолед, но май ми беше прекалено студено. 🙁

Ето какво ни трябва за тестото, т.е. сладката, която трябва да се сложи върху всяка ябълка:

60 г обикновено брашно Θ
60 г пълнозърнесто брашно Θ
80 г царевично брашно
1 с.л. пудра захар Θ
100 г масло Θ
1 яйце Θ
¼ ч.л. сол  Θ

Първо, разбийте всички продукти за тестото с миксер за кратко и ги доомесете с ръце. Ако е прекалено сухо, може да добавите 1 с.л. вода. Направете тестото на топка и го сложете в хладилника за 20-тина минути.

 

 

През това време трябва да приготвите ябълките, по следния начин:

1. Отрежете капаче на всяка ябълка, като нека да не е много малко. Обелете капачето, махнете дръжката и го нарежете на парченца.
2. Самата ябълка издълбайте хубаво, за да се получи като кошничка.
3. Парченцата от капачето смесете в купичка с 1 с.л. пудра захар, ½ с.л. брашно и ½ ч.л. канела. Това са количествата за всяка ябълка. Объркайте ги хубаво и ги сипете в ябълката. Така направете и с останалите.

Извадете тестото от хладилника и го разточете с точилка върху набрашнен плот. Нека дебелината да не по-малко от 5 мм. Изрежете формички от него – цвете или прост кръгче, което също може да надупчите леко…може по най-различни начини да се оформи. Сложете тази изрязана сладка върху ябълката, без да натискате и без да я нагаждате. Нека просто да стои равно отгоре, защото тя така или иначе ще се огъне, когато ги сложите да се пекат.

Подгответе така всички ябълки и ги сложете върху тава с готварска хартия. Загрейте фурната на 190° С и ги пъхнете да се пекат 30-40 минути, докато омекнат и сладката е станала златиста. И ако не ви е много студено, може все пак да сервирате ябълките с малко сладолед, ако пък не, просто ги поръсете с пудра захар.

No Comments

    Leave a Reply