вегетариански / предястия

Аспержи, домати и сирене на фурна

Аспержи, домати и сирене на фурнаОще една цветна пролетна рецепта, която ще направи уикенда малко по-слънчев, по-шарен и по-вкусен. Както ви разказах в миналата рецепта, грахът е символ на нещо отиващо си, докато ето сега пък аспержите са символ на началото на истинската пролет. В Германия дори белите аспержи са повод за официален пролетен празник, защото са едни от първите пресни зеленчуци за сезона. Част от празненствата се правят в принцовия дворец в малкото градче Шветцинген, което се намира между Манхайм и Хайделберг. Трите градчета всъщност образуват “Триъгълника на аспержите”, като дребничкият, пръчковиден зеленчук има повече от аристократичен статус. Сезонно в Германия се консумират около 70 хиляди тона аспержи. И понеже отдавна ми се правеше нещо с яйца на фурна, се спрях на тази фритата, която отнема половин час и два пъти по-бързо да бъде изядена. 🙂 Слънчев уикенд!

Продукти:

зехтин Θ
1-2 стръка праз, нарязан на дребно
1 скилидка чесън, счукана Θ
200 г аспержи
6 яйца Θ
100-150 г бяло сирене, натрошено Θ
настърган Пармезан Θ
200 г чери домати Θ
сол и пипер Θ


Рецепта:

1. Загрейте малко 1-2 с.л. зехтин в дълбок тиган и добавете праза с чесъна. Разбъркайте ги и ги оставете да се запържат леко, докато омекнат.
2. Сварете за 2-3 минути аспержите, като сте ги нарязали на едри парчета предварително.
3. Намазнете тава за печене и загрейте фурната на 190° С.
4. В купа объркайте яйцата заедно с праза, аспержите, сиренето, 2 с.л. Пармезан, сол и пипер. Сипете тази смес в тавата и подредете из нея доматчетата. Поръсете с още 2 с.л. Пармезан и я сложете да се пече 25-30 минути.

No Comments

    Leave a Reply