десерти

Пай със сладко от кайсии

Пай със сладко от кайсииКато наблюдавам през прозореца как се развиват нещата навън, съм сигурна, че магията със зелените рецепти е проработила. Затова сега ще добавя още малко цвят – наситен оранжев, като най-сочните кайсии. Този бърз пай със сладко от кайсии е типичен италиански десерт, става много лесно и е доста ароматен. Хмм…и прилича на слънце, да кажем, че ще бъде новата кулинарна магия за повече слънчеви дни.

И макар утре да обещават топъл ден навън, в Модерен театър на Форум Здраве ще бъде също много слънчево. Темата за здравето ще бъде разказана от различни страни, включително и от тази на пряката му връзка с храната. Аз съм там, нали ще има healthyTALES. 🙂

Продукти:

275 г брашно Θ
75 г пудра захар Θ
125 г масло, леко омекнало и нарязано на кубчета Θ
1 яйце + 1 жълтък, разбити с вилица в чашка Θ
1 бурканче сладко от кайсии

Рецепта:

1. Смесете брашното с пудрата захар в купа. Добавете маслото и почнете да месите с ръце, докато стане всичко на трохи. Към купата сипете яйцата и доомесете тестото с ръце. Направете го на гладка топка, увийте го във фолио и го сложете в хладилника за 20 минути.

2. Загрейте фурната на 200° С и пригответе тава за пай.
3. Разделете тестото на 2/3 и на 1/3. Разточете тези 2/3 тесто и го сложете в тавата като го оформите по стените й. Напълнете го с бурканчето сладко. Другата 1/3 тесто също я разточете и нарежете ленти от нея с дебелина около 5 мм и широчина 1 см. Направете от лентите мрежа върху сладкото.
4. Печете 25 минути и сервирайте с топка сладолед, или пък поръсете просто с пудра захар.

Въртят ми се идеи за подобен пай, но с шоколад и сладко от малини….мммм. После, ще ви разкажа как ми се е получило. 🙂

 

No Comments

    Leave a Reply