вегетариански / месни

Пълнени тиквички

Пълнени тиквичкиВече втора седмица продължавам пролетните магически ритуали със зелени рецепти и се надявам вчерашният „кратък и мокър сняг“, както казаха синоптиците, да бъде за последно. Този път се получи „кратък и вкусен обяд“ с тези гъвкави, пълнени тиквички. Гъвкави, защото има безкрайно много начини и продукти за пълнеж, като аз избрах вегетарианска плънка с мекото на тиквичките, домат, къри, лук, но и с опцията да се сложат парчета бекон за любителите на мръвката. Гъвкави и защото могат да бъдат хем основно ястие, хем гарнитура, хем салата…въобще и с шоколад ако ги пробвам, сигурно и за десерт ще станат.

За 2 тиквички ни трябват:

2 тиквички, разрязани на две по дългата част Θ
зехтин Θ
1 ½ с.л. заквасена сметана Θ
1 малка глава лук, нарязан на дребно Θ
1 скилидка чесън, счукана Θ
щипка сол Θ
мъничко пипер Θ
щипка къри
½ домат, нарязан на дребни кубчета Θ
70-100 г бекон, нарязан на дребни кубчета
1 ч.л. мащерка (може и суха, и прясна) Θ
Пармезан за поръсване Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 200° С.
2. Издълбайте тиквичките, така че да останат като цели черупки, а меката част нарежете на парченца.
3. Загрейте малко зехтин в дълбок тиган и запържете лука с чесъна за няколко минути. После добавете кърито. Разбъркайте и махнете от котлона.
4. В купа смесете тиквичките, доматите, мащерката, сметаната, солта, пипера и добавете към тях лучената смес. Объркайте добре всичко с дървена лъжица.
5. И ако все пак ще ги правите месни, запъжете набързо бекона в тиган, и го добавете в купата при всичко останало. Разбъркайте отново и разпределете сместа в тиквичките-черупки (такава дума няма сигурно 🙂 ), поръсете ги с Пармезан и ги сложете във фурната да се пекат за 20 минути.
6. Сервирайте ги топли и докато ги хапвате, пак си пожелайте пролет.

 

No Comments

    Leave a Reply