Великден / десерти

Седмица “Великден” – Ден 1: Марципанени кексчета

Марципанови мъфиниСледващите пет дни “изненадващо” ще бъдат посветени на великденски рецепти, може би защото миналата година не отделих цяла седмица за това и сега ще наваксам. При това наваксването ще е предимно, да не кажа изцяло, със сладки неща. И понеже ултимативно чакам да се появят някакси шарени великденски яйца вкъщи, трябва първо някой да ги донесе. Този някой очевидно яде моркови и затова си мислих да го примамя с морковени мъфини с глазура от крема сирене, типично в заешки стил. В крайна сметка реших да направя марципанови кексчета, а морковената смес да остане за една голяма сочна торта. Зайците ядат ли марципан?

Продукти:

150 г марципан, нарязан на парченца
75 г масло, омекнало Θ
100 г пудра захар Θ
3 яйца Θ
100 г сурови бадеми, смлени Θ
150 г брашно Θ
2 ч.л. бакпулвер Θ
1 ч.л. бадемов екстракт

За глазурата:

200 г пудра захар Θ
2-3 с.л. топла вода

За украсата:

бял марципан, който да боядисате със зелена и оранжава боя,
или готов цветен марципан

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 180° С и пригответе формата за мъфини с хартиени кошнички. С това количество стават около 7-8 мъфина.
2. Разбийте марципана, маслото и захарта в купа, докато станат на крем. Добавете и яйцата. Разбийте още малко и сипете бадемите, брашното, бакпулвера и бадемовия екстракт. Миксирайте всичко, докато се получи еднородна смес.
3. Разпределете тестото по формичките и печете 20-25 минути. Оставете ги после леко да изстинат.
4. През това време смесете захарта и водата. Може да направите два варианта – или по-течна смес, като на мъфините от долния ред на снимката, или по-твърда, като на тези отгоре. По-течната беше препоръчителна в оригиналната рецепта, като я оставите да се стича по кексчетата. Аз мисля, че и с твърдата (т.е. с по-малко вода) стана също добре. Сложете от тази глазура върху мъфините. Оформете от цветния марципан листенца и морковче, и украсете отгоре кексчетата.

No Comments

    Leave a Reply