вегетариански / Великден / сладки

Седмица “Великден” – Ден 2: Меденки с портокалови корички (без яйца)

Великденски меденкиДен втори от моята великденска седмица пак ще е на вълна сладко – този път имам шарени меденки за сутрешния ми чай. Вчера споменах на баба, че съм правила сладки и тя се сети за някакви полски меденки, чиято рецепта е заровена дълбоко в семейните тетрадки. Основното в историята е, че и те са също без яйца и се замесват, когато се роди бебе в семейството, но се пекат чак, когато то се ожени. Което значи, че тази смес така добре запечатана в калено каче може да престои поне няколко десетилетия.

Моите меденки преседяха един следобед и вече ги няма, дори не стигнаха до сутрешния чай, камо ли с години да ги пазя. Не знам, някой вкъщи пие често кафе и ми ги краде…

Продукти:

75 г масло Θ
75 г кафява захар Θ
2 с.л. мед Θ
коричките на 1 портокал Θ
2 с.л. портокалов сок (фреш най-добре) Θ
225 г брашно Θ
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела на прах Θ

За декорациите:

готов айсинг/марципан, или всякаква цветна ядлива моделираща се паста
ядливи украски

 

Рецепта:
1. Загрейте фурната на 170° С и пригответе плитка тава с намазнена готварска хартия отгоре.
2. Смесете маслото, захарта, меда, портокаловия сок и корички в малка тенджерка. Сложете я на котлона и я бъркайте на слаб огън, докато се разстопи маслото и се получи еднородна течност.
3. В голяма купа смесете брашното, содата и канелата. Към тях добавете медената течност и разбъркайте с миксер. Доомесете тестото с набрашнени ръце и го разточете върху също добре набрашнен плот. Отрежете с формички сладките и ги подредете в тавата.
4. Печете ги 10-15 минути и ги оставете да изстинат напълно, преди да ги украсявате.
5. Може да ги украсите като разточите моделиращата смес и отрежете от нея със същите формички фигурките, от които сте направили сладките, и ги наложите отгоре. После доукрасете както пожелаете с всякакви шарени ядливи джунджурийки.

No Comments

    Leave a Reply