Великден / кексове и торти / тестени

Седмица “Великден” – Ден 5: Английски кифлички

Английски великденски кифличкиТази година за Разпети петък реших да приготвя нещо, което не е част от нашите великденски традиции. Това са английските великденски кифлички, или така наречените hot cross buns, които се приготвят точно за днешния ден, украсени с малко кръстче отгоре – символ на разпятието. Има и версия, че кръстчето също означава четирите фази на луната при саксонците.

Историята разказва, че кифличките може би са съществували дори и преди християнството, макар че потвърдена информация за тях има чак от 1361 г., когато монасите от Хертфордшаър, северен Лондон, са ги споделяли с бедните по време на празника. Интересен е фактът, че по времето на английската кралица Елизабет I през 1592 г. кифличките са забранени за продажба, освен на погребения, Разпети петък и Коледа. На нарушителите се конфискува цялото количество и се раздава на бедните. Затова, хората просто са си ги правели вкъщи, без търговска цел.

Разбира се, има и много суеверия около тези малки хлебчета. Едното е, че ако са приготвени на самия Разпети петък, те нямало да мухлясат до другата година по това време и ако се ядат, трябва да се целунат преди това. Също така се вярва, че имат лечебни свойства и ако се даде парченце от тях на болен човек, той ще се възстанови. Ако пък споделиш половината от кифличката си с близък, то това гарантира приятелство поне една година. Закачали се на кораби срещу корабокрушение и из къщите срещу пожар, като всяка година се подменят. Най-основната легенда за кифличките разказва за вдовица, която очаквала сина си моряк да се завърне преди Разпети петък. Докато се подготвяла за празника тя опекла няколко кифлички, но синът й така и не се завърнал. Нейната надежда я подтиквала всяка година на Разпети петък да пече от същите тези кифлички до смъртта си. Тя ги закачала всяка година на тавана в къщата си. От тогава, всяка година моряците в английския и американския флот добавят по една кифличка към колекцията си с благодарност, че са живи и здрави при близките си.

Дотук с фолклора, ето и малко прозаични приказки от новините – вчера четох, че в Англия се обсъжда точно какво да бъде ДДС-то за тези кифлички. Законът е, че всеки хляб или нещо изпечено, което е с по-висока от стайна температура се облага с 20% ДДС. Тези кифлички обаче се ядат студени, макар името им да е hot cross buns. Затова сега има предложение да бъдат преименувани на cold cross buns, за да избегнат неоснователния данък. Хората имат много сериозни проблеми!

Преди да мина към рецептата само ще препоръчам, че тези легендарни кифлички са много вкусни нарязани, препечени, намазани с масло, сладко от ягоди и други.

А утре във фейсбук страницата на PhoodTales, ще има снимка на украсените яйчица, вдъхновени от персонажите, които Йони ни нарисува миналата година. Весели празници!

Продукти:

625 г брашно Θ
1 ч.л. сол Θ
2 ч.л. смлян микс подправки (аз използвах микс от канела, кориандър, джинджифил, индийско орехче, копър и карамфил) Θ
45 г масло, нарязано на кубчета Θ
85 г пудра захар Θ
коричките на 1 лимон Θ
1 ½ ч.л. мая
1 яйце Θ
275 мл мляко, на стайна температура Θ
125 г микс от сушени плодове (аз ползвах стафиди и червени боровинки) Θ

За глазурата:

2 с.л. брашно Θ
светъл рафиниран петмез (golden syrup)

Рецепта:

1. За да направите кифличките, първо пресейте брашното. После, го смесете в купа със солта и микса от подправки. Добавете маслото и почнете да месите с ръце. Ще се получи смес на трошички накрая.
2. Прибавете захарта, лимоновите корички и маята. Омесете отново.
3. Добавете и яйцето с млякото. Месете докато не се получи еднородно тесто. Накрая омесете в него микса от сушени плодове и оформете хубава топка. Сложете я в намазнена купа и я покрийте с влажна кърпа да втасва. Ще отнеме около 1 час.
4. След това направете малки топки от тестото. С това количество ще станат около 11-12 кифлички. Сложете всяка от тях в намазнена тава за печене. Покрийте ги и ги оставете още малко да втасват.
5. Загрейте фурната на 240° С.
6. Сипете двете лъжици брашно за глазурата в малка купичка и добавете 2-3 с.л. вода. Разбъркайте добре, така че да стане нещо като паста. Сипете я в пош с кръгъл накрайник и направете по едно кръстче на всяка кифличка.
7. Печете ги 12-тина минути докато покафенеят и станат златисти. Когато ги извадите от фурната, ги намажете с четка със загрят предварително петмез.

*Информацията за кифличките е събрана от най-различни сайтове, включително и Уикипедия. Рецептата е адаптирана от BBC Food.

No Comments

    Leave a Reply