вегетариански / латиноамерикански

Chilli sin carne

Чили без карнеВсе става така, че като отмине някой празник и кухнята бива зарязана за малко. Сигурно е нормално след толкова обяди, вечери и яйца…и на човек не му се иска да седи прав до печката. Но ето, че след малко почивка и няколко пътувания до Берлин и Лондон по работа, съм се заредила с достатъчно енергия и желания да върша пак любимите неща. Е, има ги и тези дразнещи ме отвътре моменти, когато искам да движа блога от Берлин, но все пак се успокояват нещата. 🙂 Както каза един приятел „какво лошо има да миеш чинии в Берлин“? Но това е друга тема.

И ето едно 20-минутно утешение – любимото чили кон карне, но без карне този път. Имаше опцията да се купи месо, да се смели в домашна обстановка и сама да си направя кайма, но се отказах и реших, че вегетарианският му вид ще ми стане дори по-любим. И познах! Освен това приготвих малка купичка гуакамоле, което е един страхотен приятел от латино кухнята.

Продукти за чилито:

зехтин Θ
1 голяма глава лук, нарязана Θ
2-3 скилидки чесън, счукани Θ
2 зелени чушки, нарязани Θ
2 с.л смлян кимион Θ
2 ч.л. люта чили подправка Θ
2 консерви черен боб
1 консерва белени нарязани домати Θ
250 мл зеленчуков бульон Θ

Продукти за гуакамолето:

2 добре узрели авокадо, обелени и без костилката Θ
сокът и коричките на 1 лайм
2 стръкчета пресен лук Θ
1 люта червена чушка Θ
сол Θ

Рецепта:

1. За да приготвите чилито, загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете леко лука, чесъна и чушките. Добавете подправките и разбъркайте всичко добре.
2. Прибавете боба, доматите и бульона. Разбъркайте и оставете всичко да къкри 15 минути.
3. През това време намачкайте узрялото авокадо с вилица и го объркайте добре с останилите продукти. Нека да се получи каша. Ако случайно нямате люта чушка, може да капнете няколко капки Табаско в гуакамолето. А, ето тук има и още една рецпета за гуакамоле.
4. Сервирайте всичко с хлебче.

1 Comment

  • Pepa Kamenova
    24/04/2012 at 19:17

    Теди, това е рецепта като за мен – и чили, и лук, и чесън, пък накрая и табаско….Направо страшно! Но със сигурност не мога да се класирам сред тези, които обичат шкембе-чорба! А, да кажа ,браво за тигана! Няколко поколения баби със сигурност се радват….

Leave a Reply