морски

Сьомга със сос от рукола

Сьомга със сос от руколаПадна ми се голямото удоволствие да открия морския сезон с два котлета сьомга, всъщност сама си го докарах този момент и той се оказа доста апетитен. Понеже сьомгата ми е много любима, а пък вече сме си говорили за нея, реших да потърся разни интересни факти, и ето какво излезе:

* Сьомгата се ражда в сладководни води, расте похапвайки буболечки във водата, мигрира в солени води, но се връща в реката си, за да хвърли хайвера си и умира веднага, след това бива изядена от други водни буболечки и така затваря кръга. Има някои видове сьомга, които могат и повече от венднъж да хвърлят хайвер, но повечето умират след първия път.

* Намира реката, откъдето е тръгнала, с обоняние по-силно от това на кучето и на мечката, т.е. ражда се и умира на едно и също място. Живее най-много 8 години.

* Мигрира на огромни разстояния, като например дистанцията между западния бряг на САЩ и Япония.

* За да хвърли хайвера си, женската сьомга изкопава малка дупчица с опашката си. По това време тя не се храни изобщо и може да изхвърли между 2500 и 7000 яйца.

* Може да скочи до 2 метра във въздуха.

* Поне половината от сьомгата по магазините идва от ферми за риба. Чили и Норвегия са най-големите производители на сьомга, отгледана във ферми.

* През последните години дивата сьомга е намаляла до плашещи нива, като е изчислено, че на места тя е само 3% от количеството, което е била преди 100 години.

* Различни кампании са организирани за спасяването на дивата сьомга, като пример мога да ви дам идеята на компанията за дрехи от органичен памук Патагония (много любима!), която заедно с канадски фермери разработва закуска със сушена сьомга, която е отгледана във ферми, защото знае, че не може да накара клиентите си да спрат да ядат сьомга, но може да им предложи продукт, който не е от дивия вид, а от устойчиво култивиран такъв. Целта е дивите видове да бъдат оставени да се множат на свобода и да не се наруши биоравновесието.

Само ще допълня, че в Карфур има пушена сьомга от култивирана риба, която е обработвана естествено на дърва и съответно е с по-малко вредни съставки.

Стига толкова уроци засега, скоро ще подготвя по-голям пост за влиянието на консумацията на риба върху биоразнообразието и биоравновесието.

Продукти:

2 филета, или котлети прясна сьомга
зехтин Θ
сол и пипер Θ
прясна рукола

За соса:

35 г масло Θ
1 малка глава лук, нарязана на ситно Θ
4 с.л. бяло вино Θ
200 мл зеленчуков или рибен бульон Θ
200 мл готварска сметана Θ
70 г прясна рукола
сокът на ½ лимон Θ
сол и пипер Θ

Рецепта:

1. Първо направете соса, като разтопите маслото в тенджерка и запържите леко лука. После добавете виното и бульона, нека да къкри за 2-3 минути и тогава сипете готварската сметана. Разбъркайте добре и го оставете за около 5 минути да се сгъсти. Тогава добавете руколата, разбъркайте наново и оставете да къкри за още 5 минути. Когато е готово, го махнете от котлона и го подправете с лимоновия сок, сол и пипер.
2. Загрейте фурната на 220° С и пригответе тава с готварска хартия. Намажете със зехтин сьомгата, подправете със сол и пипер и ги сложете върху готварската хартия. Печете 20-25 минути, докато стане с лек матов цвят.
3. Сервирайте сьомгата върху малко от соса в предварително загрята чиния и заедно с чаша хубаво бяло вино.

No Comments

    Leave a Reply