десерти

Таханов сладолед

Таханов сладоледОтдавна се каня да направя сладолед, дори за миналата Коледа мама ми подари специална машина, защото ей такова чудо нямах в кухнята, но така и не стигнах до нея. Дойде ред и него! Първата рецепта за един прекрасен леден десерт, на който попаднах в една от няколкото кулинарни книги, които донесох със себе си от пътуването до Израел и Палестина. За него ще ви разкажа допълнително, даже обмислям тематични седмици с рецепти и от двете места.

Странно ли звучи „таханов сладолед“? Сигурно, но само преди да сте го опитали. Ще видите колко бързо се получава и как има тази кремообразна текстура, дадена му от кондензираното мляко, която се среща предимно в италианските сладоледи. Приятен уикенд!

Продукти:

500 мл готварска сметана Θ
1 малка консерва кондензирано мляко
80-100 г суров тахан Θ
щипка смляна канела или смлян кардамон Θ
парченца халва

Рецепта:

1. Разбийте сметаната на сняг. Добавете млякото, тахана и по желание канелата, или кардамона. Миксирайте още малко и сипете сместа в кутия.
2. Затворете много плътно кутията и я замразете във фризера. (Може да приготвите сладоледа и в машина ако имате такава, но там трябва да следвата нейните инструкции, като направите основна смес за сладолед, например ванилова и после добавите тахана.)
3. Преди да сервирате разпръснете отгоре малко парченца халва. Аз се опитах да я настържа, но не се получи много добре, затова просто малко лентички халва отгоре и сте готови.

Знам, че сладолед с чай не е най-добрата комбинация, но много ми се пиеше турски чай и накрая така го сервирах.

Рецептата е адаптирана от Fresh Flavors from Israel (2008).

No Comments

    Leave a Reply