десерти

Сладолед с череши и бадеми

Сладолед с череши и бадемиВ кутията с картончета-рецепти за сладоледи, в графа „специални“, попадаше този сладолед с череши и бадеми. Сигурно много хора са гласували „за“ униклания му вкус, но аз доказах, че и зайцие също са на това мнение. Вече бях споделила във фейсбук страницата портрет “Заек със сладолед”, а ето сега и рецептата. Разбира се, внимавахме да не „нахраним“ заешките бебета със захар, но поне за игра им се стори доста подходящ.

Продукти:

150 мл мляко Θ
50 г смлени бадеми Θ
1 яйце и 1 жълтък Θ
75 г пудра захар Θ
2 капки бадемов екстракт
500 г череши, обезкостени Θ
25 г цели бадеми Θ
150 мл готварска сметана Θ

Рецепта:

1. Загрейте млякото в тенджера на котлона, и разбъркайте в него смлените бадеми. Нека да заври, и чак тогава го махнете от котлона.
2. Сложете в купа яйцата и жълтъка, заедно със захарта. Разбийте с миксер. Добавете тази смес към тенджерата с млякото и я сложете обратно на котлона за 1-2 минути. Капнете бадемовата есенция и отстранете от печката.

3. През това време пасирайте черешите на пюре в блендер и ги миксирайте с млечната смес. Добавете и целите бадеми.
4. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към черешовата смес.
5. Сипете всичко в кутия и го сложете във фризера, като не е лошо от време на време да разбърквате сладоледа.
6. Ако имате машина за сладолед, просто сипете в нея черешовата смес и сметаната и действайте според инструкциите на машината ви.

 

4 Comments

  • roshavoto
    22/06/2012 at 12:50

    Ти си някакъв нов вид идеен виртуоз! : Р а за сладоледа – няма как да не го харесам (само дето наистина имам някакъв проблем с “like” бутона ти : D и съм много тъжна поради факта : )), за череши убивам човек…
    Заека е опасен! Но аз ако бях на негово място щях да измисля още по-добро приложение на това черешово ледено нещо!

  • Теди
    24/06/2012 at 20:22

    Абе то не ме бива много по техничната част, ще се постарая да ми го остранят този проблем 🙂 Заекът е един от 5, като само този е с тъмно сини очи. Оказа се обаче, че на него кошничката за сладолед повече му допада отколкото самия сладолед 🙂

  • roshavoto
    25/06/2012 at 17:27

    Това беше шега за “проблема”, то е ясно, че всичко е харесано от тази страница,
    а за подскокливия, да, то си има такава приказка: синеок заек, гладен няма да остнае… не е учудващо, че сред останалите конкуренти, първи е стартирал като модел.

  • Теди
    26/06/2012 at 11:35

    Шега шега, ама аз си искам бутона! 😛

Leave a Reply