десерти / паста

Боровинкова паста за десерт

Боровинкова пастаКогато миналата година ви разказвах за приключението с изкачването на Монблан, споменах и за не по-малкото приключение с обхождането на малките семейни ресторантчета в Шамони, както и всички бакалии, месарници и всякакви гастрономски места, откъдето бяха донесени куп чудеса. Едното беше онзи съд за боровинков тарт, който подарих на мама, и вече ви показах приложението му, после беше една приставка за домашен чипс (идната седмица ще видите как се ползва), още – печати за сладки, плуващи патетаа за чай, купи за сосове, разни патладжанени пасти, типичните за района лавандулови шоколади и какво ли още не. Ужас! Но и боровинкова паста, готова за тези като мен, които ги мързи да си я приготвят сами.
Разбира се извинението е, че нямам машина за домашна паста, но не е като да не става и без. Е, дойде момента да я изпробвам, като се порових доста за подходяща десертна рецепта, но накрая импровизирах и се получи нещо вкусно с комбинация от сосове. Боровинковата паста също е типичен савойски продукт, но освен десертното й приложение, често може да се срещне като гарнитура към агнешки ястия. Затова оставих половината пакет, пък да видим кога ще стигна до агнешкото. Ако я приготвяте вкъщи, пригответе си отговор на въпроса: „Абе к‘ви спагети за десерт?“ Бях малко неподготвена. 🙂

 

Продукти:

200 г боровинкова паста

Боровинков сос:

2 чаши боровинки Θ
2 ч.л. захар Θ
сокът на 1 лимон Θ
¼ чаша вода
щипка канела Θ

Бадемова заливка:

100-150 г сметана или соев крем или някакъв сметанов крем Θ
1 ч.л. пудра захар Θ
1 капка бадемов екстракт
3 ч.л. амарето

Рецепта:

1. Сварете пастата както е указано на опаковката, отцедете я и я оставете настрана.
2. Направете боровинков сос като загреете в тенджера боровинките, захарта, лимоновия сок, водата и канелата. Разбъркайте добре, нека боровинките омекнат и оставете настрана.
3. Пригответе заливката, като просто смесите всички продукти за нея. Ако не ползвате крем, а течна сметана, просто я разбийте леко, но все пак да не стане на сняг. Объркайте я с всико друго и готово.
4. Сервирайте пастата заедно с малко боровинкова смес и бадемова заливка.

1 Comment

Leave a Reply