вегетариански / супи

Гъбена крем супа

Гъбена крем супаЗнам, че много от вас са все още на вълна таратор, отказват да си изчистят багажа от морски пясък и въобще не им е до стоплящи вкуснотии, подходящи за дъждовно време. И аз съм така, но след миналия уикенд, когато приготвих тази рецепта и си помислих, че това е най-вкусната гъбена крем супа, която някога съм правила, нямаше как да чакам да стане по-есенно, за да ви я споделя. Попаднах на нея в pinterest, но доста импровизирах и стана нещо по-различно от оригинала, но пък толкова ароматно и вкусно, че ти става приятно на стомахчето и искаш да си го погалиш от удоволствие. Три дни сме я яли и не ни омръзна, което си е направо рекорд. Слънчев уикенд от мен!

Продукти:

300 г гъби, нарязани на дребно Θ
1 с.л. зехтин Θ
1 с.л. масло Θ
3 скилидки чесън, накълцани Θ
1 с.л. суха или прясна мащерка Θ
1-2 дафинови листа Θ
1 с.л. сос Уорчестър (ключов за рецептата)
500 мл зеленчуков бульон Θ
1 с.л. брашно разтворенo в 1 с.л. вода Θ
½ ч.ч. готварска сметана Θ
½ ч.ч. прясно мляко Θ
щипка индийско орехче Θ
сол, черен пипер и още мащерка за поръсване Θ

Рецепта:

1. Загрейте зехтина, маслото и чесъна в дълбока тенджера на среден огън.
2. Добавете гъбите, мащерката, дафиновите листа и соса Уорчестър. Разбъркайте ги за около 5 минути и сипете бульона. Нека да заври, оставете да къкри 10 минути.
3. Добавете брашното, като не спирате да бъркате, солта, индийското орехче и черния пипер. Нека да къкри на слаб огън през цялото време. Накрая добавете сметаната и млякото, разбъркайте и изключете от огъня.
4. Супата е по-вкусна топла, сервирана с още малко мащерка и черен хляб.

2 Comments

  • Моника
    24/09/2012 at 20:44

    Ммммммм …

    Току що я приготвих; чудна е, Теди! Бърза, лесна, много ароматна и вкусна – идеалната комбинация за “спретване” на бърза вечеря след работа.

  • Теди
    24/09/2012 at 21:58

    Мерси, Моника! Същите мисли ми минаха и на мен през главата. Даже мислех пак да я направя този уикенд, но се впуснах в авантюра с тиква и нямам търпение да покажа резултата 🙂

Leave a Reply