вегански / вегетариански / предястия / салати

Печено цвекло

Печено цвеклоТрябва да си призная, че още откривам цвеклото. Освен, че всяка сутрин се изцежда на сок заедно с моркови, целина и ябълки, не съм го готвила много. В блога май това е само втората рецепта с него (тук е първата, една супа). Страшно ми е вкусно обаче, и знам, че качествата са му много – пречиства черния дроб и кръвоносната система, зарежда с витамини, помага за усвояването на белтъците от организма, заради високото му съдържание на бетаин, бори се с холестерола, действа противораково, и заздравява язви. Въобще какво ли не прави цвеклото? Четох също, че заради силното му прочистващо действие, ако се консумира в по-големи количества, може да свали кръвното налягане много и да се усетят виене на свят и гадене. Това преди всичко показвало, че организмът има сериозна нужда от детокс. Преди време ми бяха казали да наблягам на червените неща, за да помогна на кръвотворенето в тялото си. Това включваше и вино, и телешки черен дроб, и какво ли не друго червено на цвят. Не съм много стриктна с тази диета, но поне всеки ден изпивам по едно малко цвекло на сок.

През уикенда за рождения ден на мама направих тази салата с цвекло на фурна. Много е семпла и мекият вкус на цвеклото върви чудесно с месо – в нашия случай пълнена кокошка. 😛 Мисля следващата ми рецепта с цвекло да е едно наситено червено ризото.

Продукти:

3 броя цвекло, обелени и нарязани на кръгчета Θ
2 глави лук, също нарязани на шайби Θ
4-5 цели скилидки чесън, небелени Θ
зехтин Θ
оцет “Балсамико” Θ
суха мащерка Θ
сол и черен пипер Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 180° С и подредете в тава кръгчетата цвекло, лука и чесъна, като ги поръсите добре с мащерката и зехтина. Нека добре да са оваляни в зехтин.
2. Печете около час и 15 минути, докато цвеклото омекне добре. Сервирайте, като поръсите съвсем малко от оцета, сол и пипер. Най-вкусно е топло.

* Може изцяло в био вариант да се приготви.

No Comments

    Leave a Reply