вегетариански / десерти / кексове и торти

Рождени дни, част 2: Морковената торта с 30 джуджета

Морковена тортаПонеже беше двоен рожден ден, всеки трябваше да си има негов сладкиш. Заради предходен опит с мазане на ножове, чинии и какво ли не, реших, че ще е доста по-лесно ако има една малка торта в средата заобиколена от толкова брой мъфини, колкото са годините на рожденика. В този случай 30. Ники си поръча морковена торта.

Имах една рецепта за морковени мъфини от списанието Cupcake Heaven, която преправих малко. Използвах я освен за малките кексчета, така и направо за цялата торта. Извинявам се за качеството на снимките, но поради жегата глазурата беше сложена в последния момент вечерта. Скоро ще направя тортата пак, защото се получи страхотна, и защото заслужава много по-добри кадри. Засега я представям с тези за всички, които още на момента пожелаха рецептата. Оказа се, че много от гостите имало на кого специално да приготвят тези мъфини, така че действайте! 🙂

За една доза от 12 мъфина или съответно 1 цяла малка торта от два блата трябват:

175 г масло, омекнало Θ
115 г пудра захар Θ
2 яйца Θ
300 г настъргани моркови Θ
55 г орехи, смлени Θ
2 с.л. прясно изцеден портокалов сок Θ
коричките на ½ портокал Θ
175 г брашно Θ
1 пълна ч.л. бакпулвер Θ
1 ч.л. канела на прах Θ
½ ч.л. микс от подправки (използвах смес от канела, кориандър, джинджифил, индийско орехче, копър и карамфил) Θ

За глазурата:

За 30 мъфина и 1 торта общо забърках 875 г крема сирене, 2 ампули ванилов екстракт и пудра захар на око. Захарта беше сигурно към 200 г. Аз лично обичам вкуса на крема сиренето повече и затова добавях захар постепенно, докато ми хареса как глазурата е точно на ръба между двата вкуса. За една доза мъфини или една торта ще ви трябват около 150 г сирене и съответно захар на вкус. Ванилията също трябва да е ½ ампула. По оригиналната рецепта от списанието се разбиваха 115 г сирене, 1 с.л. ванилов екстракт и 225 г пудра захар. За мен това количество захар е ужасно много и ще стане прекалено сладко, но ако решите може и така да пробвате. Накрая всичко се украсява с половин орехче.

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 180° С и пригответе 12 хартиени кошнички във формата за мъфини или 1 форма за торта. В случая, използвах две еднакви малки кръгли тави за кекс.
2. Разбийте с миксер маслото и захарта. Добавете яйцата.
3. След това прибавете морковите, смлените орехи, портокаловия сок и корички, канелата и микса от подправки. Продължавайте да бъркате. Накрая прибавете брашното и бакпулвера.
4. Разпределете сместа във формите и печете 20 минути. Оставете да изстинат.
5. През това време пригответе крема за глазурата, както ви описах по-горе. Ако правите мъфини просто ги намажете отгоре с крем и украсете с орехче по средата. Ако пък правите торта намажете част от крема между двата блата, а останалата отгоре и пак подредете няколко орехови половинки.

* Ако не слагате ваниловата ампула, може изцяло да приготвите всичко с био продукти.

No Comments

    Leave a Reply