десерти / кексове и торти

Рождени дни, част 3: Шоколадова торта с 28 джуджета

Шоколадова тортаНа всичко, което ви разказах досега за рожденото меню, му липсваше нещо. Шоколад! Как да прекарам рождения си ден без най-любимото? Като изключим хората разбира се, те са най-близки до сърцето. Затова моята торта беше изцяло шоколадова, заобиколена от трюфели, вместо от мъфини, както тази на Ники. Тях не ги бях правила от толкова отдавна, че вече ме беше срам да ме подканват да ги приготвя.

Самата торта е по нова рецепта, с шоколадов блат и крем. Мисля, че единственото нещо, което бих добавила следващия път е малко сироп, защото блатовете се получиха леко сухи. Може би сироп с вкус на сладко от кайсии ще е просто вълшебно. Почти като торта Сахер.

За трюфелите няма да ви давам рецепта, знаете, че е най-първата в блога (ето тук).

Продукти:

250 г масло Θ
300 г кафява захар (може тип Мусковадо) Θ
200 г брашно Θ
1 ч.л. с връх бакпувер Θ
5 яйца Θ
300 г черен шоколад Θ

За глазурата:

200 г черен шоколад Θ
200 мл сметана Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 160° С и пригответе намазнена форма за торта. В случая използвах две еднакви по-малки форма за двата отделни блата.
2. Разбийте с миксер маслото и захарта, докато се получи еднородна смес. Добавете яйцата, после постепенно брашното с бакпулвера.
3. През това време на водна пара разтопете черния шоколад. Оставете го леко да изстине и го разбийте заедно с останалото тесто.
4. Печете 1 час и половина, като когато мине 1 час проверете с клечка дали се е опекло тестото. Моите блатове бяха готиви за час и 15 минути.
5. Пригответе глазурата като разтопите на водна пара черния шоколад заедно със сметаната. Оставете да изстине и да се втвърди леко. Слепете двата блата с част от сместа, другата разпределете или само отгоре, или отстрани. За да си приличат с морковената торта, тази също я намазах само отгоре. Всичко в името на симетрията! 🙂

Кремът за глазурата страшно много наподобява на трюфеловата смес, така че накрая малките бонбони паснаха прекрасно с точно тази торта. Ами това беше за рождените дни, от другата седмица рецептите се нормализират. Приятен уикенд! 🙂

* Тортата става изцяло с био продукти.

1 Comment

  • indra
    01/10/2012 at 20:07

    тортата е уникална – супер лесна е и е адски сполучлива. вчера я приготвих за собствения си рожден ден. gracias за рецептата и точните указания.

Leave a Reply