десерти / сладки

Сладки с кардамон и лимонови корички

Сладки с кардамон и лимонови коричкиКакто ви споменах вече, доста рождени дни се заредиха напоследък, при това все юбилеи. Въобще много поводи за нови национални празници. Последният от серията беше на Йони и реших да я зарадвам с арабски сладки с кардамон и лимонови корички. Знам, че не обича много шоколад, нито пък прекалено захарни изделия и мисля, че тези бяха перфектният баланс. За първи път ги приготвих и експериментирах с един кулинарен печат за сладки – „домашни сладки“. Малко се размаза текстът, но не чак толкова лошо, като за начало.

Ключовата съставка е кардамонът, който със силния си вкус променя сладките и им придава наситен и особено опушен аромат. Разрових се малко за кардамона, защото винаги съм мислела, че е предимно индийска и арабска подправка, но се оказа, че най-големият производител на кардамон е Гватемала (29 тона за миналата година) и е доста широко разпространен в Централна Америка. Произхожда обаче от Азия и завладява бързо арабската кухня – сигурно сте чували за кафе с кардамон. Уникално е! По-странен ми се стори фактът, че откакто подправката е донесена в Европа, тя е незаменима съставка в печивата, типични за скандинавската кухня. Счита се още, че помага при лечението на болести свързани с бъбреците, туберкулоза и проблеми със зъбите и венците. Е, в случая помага при рождени дни. 🙂

Продукти:

225 г масло, омекнало Θ
150 г пудра захар Θ
коричките на 1 лимон Θ
250 г брашно Θ
100 г смлени бадеми Θ
3 ч.л. смлян кардамон Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 190° С и пригответе голяма тава с готварска хартия.
2. Разбийте маслото, захарта и лимоновите корички с миксер. После добавете брашното, бадемите и кардамона. Разбийте още малко, но понеже ще стане гъсто, продължете да го месите с ръце.
3. Направете малки топчета от тестото и ги натиснете, за да станат плоски (може и с печат за сладки).
4. Печете 12-15 минути, докато добият златист цвят. Оставете ги да изстинат в тавата, преди да ги преместите. Сервирайте ги с чай.

П.П. Ще ме извините за снимките, правени са по нощите.

No Comments

    Leave a Reply