вегетариански / супи

Супа от тиква

Супа от тикваАко не беше толкова мъчително разфасоването на тиква, щях всеки ден да приготвям нещо с нея. Или трябва да заякна много, или да придобия магически сили и само помисляйки си за голяма оранжева тиква, тя да ме чака в готов вид вкъщи. Явно ще е първото. Но дотогава имам повече стимул да търся по-лесни рецепти. Така и попаднах на тази крем супа. Страхотна се получи и тъкмо когато си мислих, че ще се задържи два-три дни, тя взе, че свърши веднага. Който е решил да не ходи и този уикенд още един път „за последно“ до морето, може да се упражнява в рязането на тиква. Чудна алтернатива, нали? Хубав уикенд на всички! 🙂

Продукти:

1 тиква, взех около 3 кг, обелена, изчистена и нарязана на малки кубчета
3-4 с.л. зехтин Θ
1 с.л. масло Θ
2 глави лук, нарязани на дребно Θ
2-3 скилидки чесън, нарязани на дребно Θ
2-3 люти червени чушки, нарязани на дребно Θ
1.5 л зеленчуков бульон Θ
заквасена сметана за сервиране Θ
сол и пипер Θ

Рецепта:

1. Запържете лука, чесъна и част от лютите чушки в зехтина и маслото. Добавете тиквата и разбъркайте за 1-2 минути.
2. Сипете зеленчуковия бульон, така че да покриете тиквата добре, и оставете да заври. Нека да ври, докато тиквата омекне. Проверявайте с вилица.
3. Когато е готова, пасирайте всичко в блендер, и сервирайте супата топла с няколко лъжици заквасена сметана, малко от червените чушки. Поръсете със сол и пипер.

Понеже ми остана малко от тиквата, набързо направих любимия бабин крем. А тук и тук има и други варианти за тиквена супа, също страшно вкусни.

No Comments

    Leave a Reply