напитки

Гинконада

ГинконадаДнес ще ви споделя рецептата и на гинконадата от семинара “Ораторство”. Както ви разказах вчера, идеята за нея дойде доста спонтанно, докато се умувах как да експериментирам с класическа лимонада. Разрових се малко за качествата на гинко билобата и накратко тези интересни факти изплуваха:

• Дървото гинко билоба се счита за „модерен фосил“. Тази му характеристика на изкопаемо се дължи на това, че то е свързано с дървета, които са съществували преди повече от 200 милиона години. Дори днес, някои от дърветата в Китай са смята, че са на повече от 1500 години.
• През 1945 г. след атомната бомба в Хирошима оцеляват 4 дървета.
• Китайците приписват и афродизиакални качества на гинко билобата, по-точно на ядките й.
• На английски ядките се наричат сребърна кайсия или бял плод. Използват се в редица манджи.
• Повечето здравословни качества на гинко билобата се намират не в ядките, а в листата й, като екстрактът от тях се ползва доста във фармацевтичната индустрия.
• Влиянията на гинко билобата включват: намаляване на световъртежи и гадене, подобряване на паметта и концентрацията, подобряване на кръвообращението и в най-малките капиляри, намаляване на признаци на деменция и загуба на паметта, и други.

Доказано е вече, че освен на чай и на хапчета, тези здравословни качества могат да се набавят и чрез лимонада. 🙂

И това за литър и половина гинконада става така: 200 мл прясно изцеден лимонов сок + 100-150 мл чай от гинко билоба (предварително приготвен) + 3 с.л. мед + 1.2 л вода. Всичко се разбърква и се опитва на вкус. Имайте предвид, че ако сложите повече чай, лимонадата ще нагарча, затова тествайте преди да добавяте още. Горе-долу, с тези пропорции се получава много мек вкус, като никоя от съставките не доминира.

1 Comment

  • […] помните сигурно тази с лавандула от Форум „Здраве“ и гинконадата от Ораторство), целувки (никой не обърна внимание, че […]

Leave a Reply