десерти / сладки

Сладки с орехи и розмарин

Сладки с орехи и розмаринПрез изминалия уикенд беше втората част на семинара “Ораторство”, където може хем да научите за техники в красноречието и презентирането, хем да потренирате как да изгоните сценичната треска и да се посмеете на собственото си притеснение, хем да срещнете енергични и готини хора, хем да закусите био банички и боза, и като бонус този път да опитате и новия ми експеримент с гинко-лимонада и орехови сладки. Много дълъг увод стана, но така съм по-убедителна, че наистина много се случва на семинара, макар и в един ден. Мисля, че и за третата част идната събота билетите вече са продадени, но попитайте за всеки случай организаторите.

Когато си говорихме как да се включа с нещо дребно и вкусно за кафе-паузата, реших, че трябва да е с нещо тематично, както на миналия форум “Здраве”, когато темата ми беше „сироп и хапчета“ с реалното изпълнение „лавандулова лимонада и здравословни мини мъфини“. Сега пак исках да е нещо подобно, нещо, което те събужда и ти задвижва ума или нещо полезно за мозъка…Все пак важно е реториката да върви по-плавно. 🙂 Първата съставка беше ясна – орехи! Орехи, заради онази теория, че приличат на мозъка и са полезни за него, както бобчетата за бъбреците или цвеклото за сърцето. Всико, което в естествения си вид наподобява на орган от тялото ни, е полезно съответно на него. Докато се чудих какво още, на шега ми беше подхвърлена идеята да сложа и малко гинко билоба. Е, нямаше как да стане да я сложа в сладките, но пък идеално и съвсем не на шега се вписа в експеримента за нов тип лимонада – гинконада! Това, че всичко свърши преди да беше започнала кафе-паузата ми говори само, че много са се харесали и двете. Вечерта направих още една доза сладки, за да тествам и вкъщи как ще се приемат и колко дълго ще издържат. Резултатите бяха същите – зануляване на количеството за минути! 🙂

Понеже много участници на семинара ме попитаха за рецептата бързам да я споделя днес, а тази с лимонадата утре. 🙂

За около 40-50 сладки ви трябват:

2 жълтъка Θ
200 г масло, омекнало на стайна температура Θ
325 г брашно Θ
2 ч.ч. сух розмарин, счукан на много ситно (той няма пряка връзка с функцията на мозъка, но пък е полезен за кръвообращението) Θ
60 г орехи, смлени на много ситно Θ
125 г пудра захар Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 180° и пригответе тава с готварска хартия.
2. Намачкайте с ръце брашното и маслото, така че да се получи една ситна трошлива смес.
3. Добавете яйцата и продължете да разбърквате. Бърках всичко с ръце, защото е много суха тази смес. Но ако искате, може и с миксер. Добавете и останалите продукти.
4. Почнете да месите. В началото всичко ще е много ронливо и ще ви се струва, че от тази смес тесто няма да излезе, но след 5 минути месене ще започне да става маслено еднородно тесто. Месете докато стане здраво и разтегливо топче.
5. Разточете го върху набрашнен плот и отрежете формичките. Подредете ги в тавата и печете 20 минути, докато станат златисти. Оставете ги да изстинат преди да ги махнете от тавата, за да не се счупят, докато са още топли.

2 Comments

  • Katrixxx
    08/02/2013 at 00:31

    Тези са жестоките сладки! Втората тава изглеждаха чудни около 5 мин преди да изгорят.

  • Теди
    08/02/2013 at 10:52

    хаха, защото ги печеш по нощите затова загарят! тогава се пие вино, не се стои до печката… 🙂

Leave a Reply