десерти / кексове и торти

Мувембър с шоколад

Мувембър с шоколадС приключването на ноември си отидоха за радост и много мустаци. Трябва да призная, че на доста от снимките, на които станах свидетел, имах познати с мустак, на който просто прихваш да се смееш. Хубаво е, че мъжете се мобилизират толкова мощно за една здравословна кауза и е хубаво също, че жените не трябва да се включваме в отглеждането на собствени мустаци. Невидимата морална подкрепа хич не е маловажна в случая! Нека да не прибавяме особени физически белези. Та, от толкова облъчване с мустаци този Мувембър, реших и аз да покажа „резултат“. Обаче въобще не беше наужким уникалният шоколадов вкус на този сладкиш. Отива ли ми? Не съм го пекла месец, Разпадна се, докато го придържах, но догодина ще пригодя по-здрава подложка.

За един шоколадов кекс с бадеми и трюфелов ганаш трябват:

100 г масло Θ
140 г черен шоколад, натрошен на парченца Θ
140 г бадеми, смлени Θ
6 яйца, разделени на белтъци и жълтъци Θ
85 г пудра захар Θ

За глазурата:

200 мл сметана, една малка опаковка Θ
200 г черен шоколад Θ
малка бучка масло Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 170° С и пригответе кръгла намазнена тава за кекс.
2. За да направите тестото, първо разтопете парченцата шоколад на водна баня заедно с маслото. Когато изстине леко, го разбийте с жълтъците и бадемите в купа.
3. В друга суха купа разбийте белтъците на сняг. Към тях започнете да добавяте малко по малко от захарта. Накрая тази смес я добавете към шоколадовата. Разбийте всичко и сипете в тавата. Печете 35 минути.
4. Докато ви изстива кексът направете шоколадовата глазура като загреете в тенджерка сметаната, добавите към нея шоколада и маслото и разбърквате, докато всичко се разтопи и се получи еднородна смес.
5. Намажете с глазурата кекса и го оставете малко да се стегне. Постарайте се повече с намазването от мен, аз гонех “рошав” ефект. Страшно вкусно се получава, напомня ми на брауни с много, много разтопени трюфели отгоре.

П.П. Ако все пак ще правите мустаци, тази форма се получава като разрежете през средата с Ин-Ян линия кръглия кекс. После едната половина я обръщате, за да застане огледално на другата.

No Comments

    Leave a Reply