вегетариански / супи / Турция

Седмица “А ла турка” – Ден 2: Супа от червена леща

Супа от червена лещаКакто обещах вчера, за ден втори на анадолската кухня, ще ви споделя рецептата на Фатма за супа от червена леща. Може би наистина неповторимият вкус се получава заради домашния сос, който Фатма сама си прави. Използва доматите от градината, изсушени леко на слънце, после пасирани със зехтин, сол и доста лют червен пипер. Нещо като много гъста лютеница с тонове Табаско. Не знам дали си го представихте, но Фатма имаше буркан от 10 литра с и каза, че й стига за зимата, т.е. слага се доста по малко, за да не пламне яденето. Но се добавя неизменно буквално във всичко. Само баклава не правеха с него. Та, това е основната тайна. Разбира се, такава паста много трудно може да се намери по магазините. Прекарах няколко часа в събота на Женския пазар из арабските магазини и намерих два подобни продукта – единият беше просто паста от люти чушки, която според мен може да се смеси с малко пасирани домати и да се получи нещо сходно, като това на Фатма, а вторият беше просто готов доматен, леко пикантен сос Арабиата (италианците го ползват за паста също). Другото задължително според моята учителка е лещата да преседи във вода дълго, дори цяла нощ, за да омекне и да се сготви по-добре. Фатма слага и мъничко брашно, за да е по-мека консистенцията.

И ако все пак отидете някога до Кападокия, супата  (“Competition winning lentin soup” :D) се предлага в кафе “Шафак”, на една от двете главни улици в Гьореме. Ще я надушите отдалече.

Необходими продукти:

половин чаша зехтин Θ
1 глава лук, накълцана Θ
1 ч.л. брашно Θ
1 картоф, нарязан на дребно Θ
1 морков, нарязан на дребно Θ
2 с.л. люта доматена паста
1 ч.ч. леща Θ (или мерджемек на турски 🙂 )
1 л и нещо зеленчуков бульон Θ
суха мента, червен пипер и сол Θ
няколко стръкчета магданоз, накълцан Θ

Рецепта:

Фатма сложи всички продукти в тенджера под налягане и ги остави да се готвят 10-15 минути. След това ги пасира.

Ако нямате такава тенджера, първо загрейте лука в зехтина. Добавете морковите и картофа, разбъркайте добре и прибавете доматената паста с брашното. После добавете лещата, бульона и всички подправки. Разбъркайте наново и оставете да ври около 25 минути. Готова е когато са омекнали морковите, картофите и лещата е попила добре. Пасирайте в блендер и сервирайте с малко лимон, магданоз и хляб (най-добре с арабска питка).

No Comments

    Leave a Reply