на баба / напитки

Рецепти от TEDxBG: Домашни бабини сокове и лимонада с рози и мед

Бабини сокове и лимонада с мен и розиБезспорно голям хит на TEDxBG щанда бяха домашните бабини сокове, а и присъствието на баба направи всичко още по-специално. Тези сокове ги пия откакто се помня, всяка есен баба прави поне 20 шишета, надписани по вид и година на производство, подредени прилежно в малкото ни мазе под стълбите, изпити с удоволствие, а шишетата измити и приготвени за следващата реколта.

Баба ги прави така:

• Плодовете се измиват и изчистват от семки, люспи и дръжки. Белят се.
• В соковарка като тази („немско производство“ казва баба) се сипва на дъното ¾ вода, после се слага втори ред съд, където се събира сокът, след това трети ред съд – „решетъчен“, където се подреждат плодовете до горе, и накрая е капакът.
• Слага се на силен котлон.
• От средния съд със сока има малък маркуч. През него потича горещият готов концентрат, който пълните в предварително загрети шишета. На дъното на шишетата можете да сложите колкото захар искате. Някои плодове са доста сладки и баба не слага никаква допълнителна захар. Когато спре да тече от маркуча, значи е готово, и плодовете са се свили и спаднали в тенджерата.
• Концентратът се сипва до горе (!) на шишетата и ако има малко пяна, то тя се отстранява с нож и се допълни течност пак до горе. Просто не трябва да има нищо друго в шишето. Тогава се завинтва капачката и топлите шишета се слагат легнали.
• Останалият плод в тенджерата може да се ползва за сладкиши и ако искате, може да го затворете в буркани. Все пак той е изчистен доста добре и е чудесен за консумация. Може би гроздето не става само, защото там колкото и прилежно да сте махнали семките няма как да не са останали няколко и не е добре да ги намирате после в сладкишите. Но пък става да го ядете като кисел. Също важно за гроздето е, че неговият сок тече по-бързо и затова трябва да слагате гроздето отгоре на ябълките в тенджерата (ако правите микс сок).

На TEDxBG имаше сокове от грозде, ябълки, дюли, сливи и микс от всички тези. За чаши използвахме стари бурканчета от детски пюрета, които сега се чудя какво да ги правя. Идеи? Около 150 са. Хартиените сламки са от Papermash.

Освен бабината продукция имаше и новата ми лимонада с мед и рози. Става много лесно! Първо трябва да направите концентриран чай от рози – има ги в билковите аптеки, и след това да прибавите малко от концентрата към лимонадата. Лимонадата става с изцедени лимони, минерална вода и мед на вкус. После добавяте розовия сок и проверявате как е на вкус. Това е за днес, утре е ред на ореховките!

No Comments

    Leave a Reply