десерти / сандвичи и закуски / тестени

Рецепти от TEDxBG: Локумки

ЛокумкиВтората рецепта на TEDxBG бяха локумките. Това не са най-типичните локумки от едно време, защото се правят с друго тесто, но се опитах да направя опростен вариант на нещо между локумки и баница с локум. Затова използвах бутертесто и станаха по-скоро кроасани с локум.

Стават като нарежете на малки квадрати лист бутертесто (от един лист направих 9 квадрата), сложите по средата локум и завиете по диагонал, така че да заприлича на кроасан. Загрейте фурната на 220 °С и пригответе тава с готварска хартия. Подредете ги в нея и ги намажете с малко жълтък. Печете ги 15 минути. Преди да ги сервирате може да ги поръсите с малко пудра захар.

Ами това е, съвсем просто! Ако все пак искате оригинална рецепта за локумки и то по стара родопска традиция, ето тук ще я откриете.

Хапвайте ги топли!

Ето и още една обзорна статия от Дневник за емоциите и споделените идеи на TEDxBG. И извадка за нашия приятел Влади (а.к.а Жиро), който репетираше вкъщи няколко дни презентацията си и с който много се гордеем:

“Безспорно едно от най-силните представяния по време на конференцията беше и това на Влади Шунтуров, съосновател на софтуерната компания за чисти технологии Lucid Design Group, базирана в Калифорния. Без да звучи налудничаво, Влади се аргументира защо и как може да направи следващата пробивна иновация в строителството, каквато не е имало, откакто е изобретен термостатът. Младият мъж и екипът му са намерили начин чрез софтуер да намаляват потреблението на енергия на сградите наполовина. Той призова да започнем да работим по това и тук, в България, или дори само в София и така до 2030 г. столицата да стане по-ефективна. Влади покани ентусиастите, които биха се заели с това, да потърсят помощта му и такива веднага се намериха.”

No Comments

    Leave a Reply