десерти

Рецепти от TEDxBG: Течно шоко

Течно шокоС добре мотивиран и ръководен екип може да се постигнат чудеса и да се избегне посредствеността. Това беше само един от заветите на TEDxBG миналата събота и с кеф видях, че явно успешно съм го приложила. Екипът беше мама и баба – автори на престилките и бабините сокове, Йони – главен помощник по цялостния процес и захранването на посетителите, Ники – отговорник по пренос, измиване и подготовка на куп неща, опитване на храната и вдигане на духа, когато и кръста ме болеше, Елена – автор на „шоко“ стикерите, също участници са и фирмите за алуминиеви тубички, дървените щайги и мушамите, и аз – човекът до печката. Както възкликна Алек: „Е, колко е яко да можеш вече да си купиш мушама онлайн!“ Та с този екип стана PhoodTales щандът на TEDxBG миналата събота. Благодаря ви! Забавлявах се истински, малко отгоре дойде цялата организация на фона на рутинните ми задачи, но пък всичко беше направено с удоволствие.

Темата беше „Нашето детство“ и докато избирах какво да сготвя минах през грис, мляко с ориз, лукчета, захарни петлета, ябълки на клечка и какво ли още не. Всички, които трябваше да се похапват топли отпаднаха. Лукчетата също за съжаление, защото не намерих винен камък. Накрая менюто беше – два-три вида бабини сокове, новата ми лимонада с розови листа (нали все експериментирам, помните сигурно тази с лавандула от Форум „Здраве“ и гинконадата от семинара “Ораторство”), целувки (никой не обърна внимание, че бяха написани с „ф“, защоооо? имаше допълнителна лимонада за награда), ореховки, леко попроменени локумки и течен шоколад в алуминиеви туби. Това всичкото, без соковете, беше приготвено в петък до към 2 през нощта. По-пресен течен шоколад едва ли сте яли скоро. Докато пълнех тубичките с шоколад, Ники изми всичките бурканчета за соковете (благодаря и на майките и любителите на детски пюрета, които решиха при мен да им дадат втори живот), Йони редактираше текста на TED презентацията на Влади, а той пък я репетираше в хола и съдейки по реакцията на хората след края на събитието е успял да ги грабне от първото изречение. Това също беше добър пример за групово усилие. Въобще, цял уикенд екипна работа, която много подобаващо завърши с много текила в малките часове на неделята. Въпреки прехвалените ми ръководни качества, не бих могла да го сравня с това, което направиха организаторите на TED. Сътвориха страхотно събитие, за ужасно много хора, и накрая макар и уморени имаха най-удовлетворените лица, на които беше изписан един заряд да реализират и най-смелите си идеи в бъдеще.

До края на седмицата ще споделя всички рецепти, но преди да пристъпя към тази за течното шоко, Ви обръщам внимание набързо да прочетете лекцията на Иван Кръстев от събитието в Дневник.

За течно шоко в тубички ви трябват:

тубички от Ветпром в Радомир
стикери с ретро шрифт от Елена, Артелие
дървени щайги за сервиране от Алфа Дом, Силистра

Тубите се пълнят с фуния за ракия със следната смес:

Разтопете на бавен огън 500 г шоколад (микс от млечен и черен) в 250 мл сладкарска сметана. Разбърквайте, за да не загори и да не останат бучици шоколад. За аромат прибавете няколко капки ром или уиски.

Напълнете тубичките докато сместа ви е още топла и течна, защото като стегне ще трябва просто да я ядете с лъжици.

П.П. В отговор на често срещан въпрос – не ги произвеждам промишлено и не ги продавам никъде, но с удоволствие бих ги направила пак за друго събитие.

П.П. Рецептата е много сходна до тази на трюфелите, само сметаната е повече, за да е по-течно. Много хора ми казаха, че съм докарала същия вкус като навремето от детските любими тубички с шоко, което леко ме озадачи, може би и тогава са им добавяли тайно алкохол, не знам.

3 Comments

  • Веско
    15/01/2013 at 13:17

    Хей Теди, ф-то в целуфките не остана незабелязано. Аз се кефя много на тези граматически easter eggs, и лично писах навсякъде филий с халва и други подобни, но не ми позовлиха да го сложим на постерите.
    Шоколадът беше разкошен, споделих го с приятели за да го опитат всички. И наистина напомняше вкуса на онзи от детството.

  • Теди
    15/01/2013 at 13:37

    Хехе, благодаря! Трябваше да се обадиш за ф-то, щяхме да ти дадем и лимонада. 🙂 Щом всички казват, че напомня вкуса, значи са ни захранвали от малки с уиски, то е ясно 🙂 Аз пък шапка ви свалям за цялата организация и всичко, което направихте за толкова много хора! Опитах от пилешкия обяд и беше супер! 🙂

  • roshavoto
    25/01/2013 at 20:18

    … и поздрав и от творчески колектив “Зорница” : ) http://www.youtube.com/watch?v=KFJ8bkflG2s … не знам защо, но от твоя “Шоко” се присетих и за Чоко, и за Боко, и за невероятния им саундтрак!! : ))) Приятно гледане! : )
    P.S.: Да знаеш, че няма спирка обаче! Точно както е с Шокото! То затова по-едно време само баба я работех да ми го купува, тайно от мама разбира се! И тя си беше и много наясно в какво престъпление я навличам, но коя баба устоява на изкушението да види внучето как похапва сладко сладко?

Leave a Reply