сандвичи и закуски / тестени / хляб

Хляб с картофи и див лук

Хляб с картофи и див лукРедовните читатели на вестник “168 часа” няма как да не са попаднали на хубавата кулинарна рубрика на Мария от LaMartinia, която всяка седмица ги изненадва с нещо ново, бързо и вкусно от разнообразни кухни, които успяват да те  пратят някъде другаде и да те накарат да изключиш тотално за останалото съдържание във вестника. Благодаря на Мария за поканата, която се превърна в чудесен повод да се запознаем на живо. 🙂 Който следи рубриката е видял преди няколко седмици рецептата за така любимите ми трюфели, а тази седмица ще попадне на идея за хляб с див лук и картофи.

Рецептата е американска и се казва monkey bread (маймунско хлебче). Изключително вкусно е – с мека разтапяща се вътрешност, с хрупкава коричка и почти незабележим аромат на див лук. Идеално е за зимата, защото е от онези засищащи хлебчета, на които не трябва да им добавяте нищо. Обичам рецептите за хляб с “пълнеж” – достатъчен е, не е сух и не мислиш с какво да го комбинираш. Може би ще е трудно през зимата да се открие пресен див лук, но пък защо да не го добавите в “градската” градина на балкона за следващата зима? 🙂

Необходими продукти:

250 г картофи, нарязани на дребни кубчета Θ
2 ½ ч.л. суха мая или 15 г прясна
55 г масло Θ
връзка пресен див лук, нарязан на ситно Θ
2 с.л. захар Θ
2 ч.л. сол Θ
315 г бяло брашно Θ

Начин на приготвяне:

1. Сварете картофите. Отцедете ги, но запазете 250 мл от водата, в която сте ги варили.
2. В чаша разтворете хубаво маята в 60 мл по-топла вода.
3. Разтопете маслото в малка тенджера.
4. В голяма купа сложете картофите, водата им, маята и разтопеното масло. Добавете лука, захарта, солта и разбъркайте добре с лъжица.
5. Почнете да добавяте брашното постепенно, като замесвате с ръце. Доомесете тестото върху набрашнена повърхност и го сложете в намазнен съд да втасва. Покрийте го с влажна кърпа. Нека престои около час и половина. За да втаса добре сложете тестото в по-топло помещение и не го отвивайте през 5 минути, за да го наглеждате нетърпеливо. 🙂
6. Когато се е надигнало добре, го размесете още малко и го сложете в намазена форма (може такава за кекс).
7. Загрейте фурната на 190° С и печете 45 минути. Хлябът трябва да има златиста коричка и да се е свил леко във формата. Сервирайте с масло.

Между другото има и друг вариант за оформяне освен в кексова форма – преди да го сложите в например кръгла форма го разделете на топчета, намажете всяко с още малко разтопено масло и ги подредете във формата леко залепени едно за друго. Идеята е, че като се опече вече ще е на малки късове/питчици и няма да има нужда да го разрязвате.

No Comments

    Leave a Reply