десерти / кексове и торти / св. валентин

Шоколадов кекс с портокалови корички

Шоколадов кекс с портокалови коричкиДали празнувате Свети Валентин или не няма никакво значение, важното е да се глезите с много шоколад днес и по принцип. Затова ще ви зарадвам с любима комбинация от наситен какаов аромат и портокалови корички.

Сега като си преглеждам предишни публикации по темата виждам, че все съм успявала да извадя по някой интересен факт за храната-любовта-афродизиаците – имаше за цвеклото, за артишока и какви ли не други. Не че сега ме мързи, но ако все пак искате тематични идеи, ето тук съм ги събрала.

Използвам повода да ви честитя пролетта с тези кокичета, защото любовта днес живее сред тях в бабината градина и да ви пожелая разнообразно, топло и вдъхновено събуждане от зимния сън. 🙂

За кекса ви трябват:

130 г брашно Θ
3 с.л. какао на прах Θ
1 ч.л. бакпулвер Θ
щипка сол Θ
170 г масло Θ
150 г захар Θ
3 яйца Θ
коричките на 2 портокала и сокът на 1 от тях Θ
малко пудра захар Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 180° С и пригответе намазнена форма за кекс.
2. Смесете в купа брашното, какаото, бакпулвера и солта.
3. В друга купа разбийте с миксер маслото и захарта. Добавете яйцата и половината портокалови корички. Прибавете и брашнената смес, разбъркайте и сипете във формата.
4. Печете 50-55 минути. Нека да изстине.
5. През това време смесете портокаловия сок с малко пудра захар, така че да се получи гъста смес, с която после на украсите кекса. Аз се опитах да направя точици, но с нетърпението ми по-бързо да стане се получиха просто петна.
6. Поръсете с останалите корички и сервирайте с топло мляко. Неустоимо е! 🙂

П.П. Има и друга рецепта, но в нея коричките са захаросани – изрязани, сварени за 1 час на слаб огън, отцедени, след това сварени пак във вода със захар, отцедени и оваляни в захар. Сложна работа….направо действайте с обикновени корички. 🙂

No Comments

    Leave a Reply