арабски

Дукка

ДуккаДнес имам нещо по-различно от рецепта – нещо за топене и за здраве. Казва се дукка и идва от арабския свят, по-скоро от Египет. Прилича много на заатара, за който вече съм разказвала. Микс е от различни подправки, билки, нахут и ядки (често лешници). Сервира се като разядка с арабска питка или заедно с микс от пресни зеленчуци за предястие. Когато бях в Йордания в края на януари, донесох едно готово забъркано пакетче, което ще ми стигне сигурно за цялата година, защото с една чаена лъжица става цяла купа дукка, като се разбърка и разреди със зехтин. Може да му се добави ситно нарязана прясна мента, сол и пипер.

Съставките на дукка се сушат, пекат и натрошават, така че да не са само на прах, но да не са и смлени до толкова, че да приличат на слепнал крем. Има различни вариации на дукка, като основните са 6 – сумак, кориандър, кимион, нахут, пшеница и сусам. През годините са прибавяни също и майорана, мента, че дори и изсушено сирене.

Освен, че е доста вкусна, дукка се консумира преди всичко заради множеството здравословни ползи. Ето някои от тях:

Сумак: антибактериални свойства, помага при хипергликемия, диабет, затлъстяване.
Кориандър: помага при храносмилането, намалява кръвната захар и лошия холестерол, повишава добрия холестерол и има противовъзпалителни качества при артрит. Много добър източник е на желязо, диетични фибри и магнезий.
Кимион: също помага при храносмилането и при запек, и е полезен при хора, страдащи от дихателни проблеми, като астма и бронхит. Богат е на витамини А, С и Е.
Нахут: отличен източник на фибри, фолиева киселина, желязо, протеини и цинк. Има ниско съдържание на мазнини и е полезен при диабет и при хора, които страдат от инсулинова резистентност.
Пшеница: намалява лошия холестерол, бори се с рака на дебелото черво, подобрява храносмилането, помага при запек и има превантивно действие срещу инфаркт и инсулт. Пълна е с протеини, фибри, добри мазнини и дълъг списък от витамини.
Сусам: счита се, че има особено благоприятен ефект срещу проблеми с черния дроб, високо кръвно налягане, намалява също лошия холестерол и е богат на калций, желязо, цинк, витамини А, В и Е, както и на омега мастни киселини.

Не мисля, че има точни пропорции от кое колко се слага. Аз бих сложила от всичко по равно и задължително с хубав зехтин. Добавянето на прясна мента също е добра идея. 🙂

No Comments

    Leave a Reply