Продумвани

“Семенцата ми”

СеменцатаОт есента започнах да добавям в сутрешното кисело мляко или фреш малко суперсемена. Просто исках да видя как ще ми се отрази особено през зимата и особено защото имах проблеми с изтъняла коса и липса на енергия. Йони ми подари пакет конопено семе, към което добавих още пчелен прашец, спирулина и ленено семе. Пробвах и годжи бери и ечемик на прах. Сигурно звучи все едно вкъщи имам химична лаборатория и лудо забърквам смеси. Не е така, всъщност доста балансирано ги приемам и не всичко наведнъж. Даже не и всеки ден. Все пак има дни, когато не ме мързи и отделям време и за зеленчуков фреш.

Преди няколко седмици направих на Ники 7-дневна серия бурканчета с готова смес за кисело мляко и реших, че е добра идея да ви споделя за всичко това. Прецених, че ще му е по-лесно, ако му е наготово, защото не си го представям да мери сутрин чаени лъжици. Много им се кефи и им говори на „семенцата ми“. Така и установихме, че любовта минава не само през стомаха, а и през грижата за здравето.

Не претендирам за лекарски или билкарски познания, нито пък за изчерпателност. Просто личен опит и синтезирах кое какво точно съдържа. Та, обикновено слагам:

1 ч.л. лющено конопено семе – богато на Омега мастни киселини, аминокиселини и минерали. Мазнината в семената е около 80% есенциални мастни киселини и линолова киселина. Съответно може много добре да задоволи нуждите на тялото от тези киселини. Конопеният протеин има най-високата концентрация на глобуларен едестин, който пък е от огромно значение за функционирането на имунната система. Семето има перфектна комбинация от Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, което ги прави по-ефективни от рибеното масло и ядките, които имат само от единия вид киселина. Полезно е за сърцето и за активни спортисти.

1 ч.л. счукано ленено семе – богато е на Омега-3 есенциални мастни киселини, фибри и 80 пъти повече лигнани от други растителни храни, които са познати още и като растителен естроген. Има антиоксидантни качества. Има защитен ефект срещу рак, особено на гърдата, простата и дебелото черво, тъй като може да блокира ензимите, които участват в метаболизма на хормона (при ракови образувания чувствителни на хормони), и да попречи на растежа и разпространението на туморните клетки. Помага при втвърдяването на артериите, аритмия, сърдечна недостатъчност, при възпаления и други. Намалява горещите вълни при жени в менопауза и подобрява нивото на кръвната захар. Задължително е да се приема счукано, за да може да се усвои от организма най-добре. Има и свойства на афродизиак.

1 ч.л. пчелен прашец – мощен стимулант, който укрепва имунната система. Съдържа протеини, ензими, минерали, полиненаситени мастни кисели и керцетин (антиоксидантен ефект). Помага при намаляване на чувството за безпокойство, невротичност, слабост и физическа преумора. Има благоприятен ефект върху кожата, косата и умствените способности. Има безброй физиологични функции: ускорява растежа на здрави клетки, усилва детоксикиращите процеси, намалява “лошия” холестерол, регулира кръвното налягане, повишава устойчивостта към инфекции, активира жлезите с вътрешна секреция, подобрява дейността на нервната система, подобрява плодовитостта при жените, забавя растежа на доброкачествени или злокачествени тумори, противодейства на образуването на бръчки и забавя процесите на стареене, повишава концентрацията, енергията и жизнеността. Добре е да се консумира сутрин на гладно.

¼ ч.л. спирулина – тя е синьо-зелено микроводорасло и е източник на протеини, каротеноиди, витамини, минерали и незаменими мастни киселини. Има тонизиращи и подхранващи свойства, помага за намаляване на наднорменото тегло и при анемии. Понеже се усвоява много лесно, има силно пречистващо действие като намалява токсичните вещества в ставите, мускулите, лимфата и мозъка. Трябва да пробвате какво количество ви действа добре, защото аз първия път сложих една цяла чаена лъжица и ми подейства все едно съм изпила 3 кафета. Аз и кафе не пия, представете си…..Толкова ми се разтуптя сърцето, че излязох от офиса и направих три кръгчета на сградата, за да се успокоя. Сега слагам сигурно по-малко от четвърт чаена лъжичка.

Така, това бяха основните четири. Хубаво е като ги сложите в киселото мляко малко да омекнат, прашецът да се разтвори, семената да набъбнат….Пък и е по-вкусно отколкото да хрупате твърди топчета.

Понякога редувам спирулината с ечемик на прах сутрин или просто разтварям ½ ч.л. от него в чаша чай вечер. Ечемикът съдържа около 70% хлорофил, незаменим за живота на растенията. Богат е на аминокиселини, ензими, (неоткриваеми в други храни), повече от 90 минерали, витамини, фолиева киселина и други. Полезен е здрава имунна система, кръвта, жлъчката и нервната система. Има антиоксидантни ефекти, които се счита, че могат да помогнат при лечение на някои видове рак, и показва подобрения при анемия, артрит, запек, диабет, хипертония, импотентност, висок лош холестерол, бъбречни и кожни заболявания.

Годжи бери пък разпръсквам в салата, като преди това съм ги накиснала в малко вода. Стават и за кисело мляко, но е добре да се накиснат в него хубаво, за да омекнат. Така и не ми нагарчат/сладнят толкова много. В Централна Азия са известни като “щастливи ягодоплодни” и дори им празнуват няколко фестивала всяка година. Почитат ги толкова много, защото се смята, че плодовете спомагат за увеличаване на дълголетието и благополучието. Смята се, че предотвратяват стареенето, има благоприятен ефект за красота и младост, енергия, сила и търпение. Годжи бери е от групата на суперплодовете като съдържанието на витамини, минерали и аминокиселини е шест пъти по-високо от това на пчелния прашец. Съдържат германий – елемент, за който се счита, че може да излекува ракови заболявания, повишават имунитета и прочистват от токсини.

Това е за семената!

Ако имам време да правя фреш, той обикновено е от цвекло, моркови, целина и ябълки. Слагам и един портокал, за да е малко по-свежо, понеже цвеклото и морковите доста утежняват вкуса. Ако имам под ръка, изцеждам и малко магданоз.

Ефектът от всичко това е: по-добро състояние на кожата, по-успешно преживяване на зимата, по-здрав сън, по-лесно събуждане сутрин, по-здрава коса и повече енергия. За раздразнителността не знам 😛

5 Comments

  • Моника
    24/04/2013 at 09:12

    Много интересно ми беше да прочета този пост – ще взема да пробвам и аз с тези семенца да видя как ще ми се отразят! За зеленчуков фреш не мисля, че мога да се пречупя все още, но кисело мляко с овесени ядки, плод и семенца звучи като много добра закуска.

  • Габи
    05/06/2013 at 17:07

    Теди, много ми допадна това със “семенцата ми” 🙂 И аз имам от два месеца уклон към семенцата, но до сега съм успяла да затвърдя като навик само хапването сутрин на гладно на – мед, пчелен прашец, орехи и пшеничен зародиш … мога да кажа, че ми действа супер. Но мисля да допълня и с твоето предложение за семенца към киселото мляко 🙂 Сега сигурно ще задам неадекватен въпрос, но счукано ленено семе го купуваш готово или си счукваш ти?

  • Теди
    05/06/2013 at 17:11

    Габи, ами аз си ги счуквам сама в кафемелачката, но в Био Балев Маркет продават и готови счукани. Аз си ги счуквам, защото си преценявам колко ситно да е – не трябва да са на прах!

  • Росица
    07/06/2013 at 08:55

    Теди, твоят блог е един от най-полезните и интересните за моето семейство.
    Ще използвам възможността да те попитам как и от къде си набавяш спирулина? Така ми се иска да заместя поне едно от кафетата с нещо тонизиращо. А както разбирам от описанието на съдържанието и свойствата й излиза, че тя именно такава.
    Пожелавам прекрасен ден!

  • Теди
    07/06/2013 at 09:39

    Роси, благодаря за милите думи! Радвам се, че ти харесва 🙂 Спирулина на прах си купивам от Балев Био Маркет, ето тази взимам: http://www.balevbiomarket.com/spirulina-na-prah-2738.html
    Има и на разни ампули и други, но мисля, че така на прах най-добре мога сама да си дозирам и ми изглежда най-чисто. Тези 250 гр. ми стигат сигурно за година, понеже слагам по-малко от 1/3 ч.л. дори. 🙂 Хубав слънчев уикенд от мен!

Leave a Reply