арабски / Великден / месни

Агнешки leftovers

Агнешко leftoversАгнешкото е доста популярно по това време на годината и не знам за вас, но след бабин празничен уикенд имах една торба храна на тръгване, която включва огромна кутия с агнешко, че и картофи, ориз и какво ли не. Да не говорим за баницата с лапад, сладкиш с последните замразени вишни, защото чакаме тазгодишните, домашна питка, козунак с мармалад от сливи и портокалови корички, домашно сирене от съседката, краве мляко от другата съседка, две бутилки сок от грозде, собствено производство, и яйца разбира се.

Рядко проявявам каприз в стил “два пъти едно и също не ям”, но сега след два дни агнешко реших останалото да го разнообразя в друга форма. И попаднах на една арабска рецепта, която доста промених, но пък се получи перфектно приложение за агнешките мръвки.

И ако все още се чудите как да доизядете празничните манджи, ви препоръчвам да ги превърнете в плънка за арабска питка и да им добавите малко хумус.

Трябват ви:

1 с.л. зехтин Θ
1 глава лук или 2 стръкчета пресен (аз използвах пресен, защото и това бях получила в пакета с ранна бабина реколта) Θ
3 скилидки чесън, нарязани на дребно Θ
останало агнешко, нарязано на дребни мръвки
щипка микс подправки (канела, кориандър, джинджифил, индийско орехче, копър и карамфил) Θ
щипка допълнително канела Θ
сол и прясно смлян черен пипер Θ
арабски питки или тортили
малка шепа кедрови ядки Θ
малка шепа прясна мента или магданоз, нарязани на дребно Θ
хумус

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 200°.
2. Запържете в зехтина лука и чесъна за минута. Добавете подправките, ядките, част от ментата и месото. Разбърквайте добре, нека да се запържи и смеси добре, не повече от 3-4 минути.
3. Сложете питките върху готварска хартия, разстелете върху тях от сместа и запечете за 5 минути.
4. Украсете с още малко мента и добавете хумус в единия край на питката, сервирайте топло.

Може да завиете питките като дюнер. А и друг съвет: ако много бързате и не ви се загряват фурни, може просто да загреете самата питка върху котлона, а сместа вместо 3-4 минути, малко повече да я запържите. После, директно я увивате в питката.

П.П. Още рецепти с хумус има тук.

No Comments

    Leave a Reply