десерти / Продумвани

Трюфелите 4.0

Кокосови трюфелиОбещанието ми беше винаги на рождения ден на блога да има по една нова рецепта за трюфели, понеже онези, така известни вече, шоколадови топчета бяха причината да започна уеб-споделянето изобщо. Рожденият ден беше вчера и нарамила пазарските чанти тръгнах към магазина за бял шоколад и кокос. Обаче като видях времето навън, наситеното синьо, зелената Витоша и тутакси се върнах, преоблякох и хукнах към планината. Час и половина по-късно бях на Черни връх, духаше ме вятър, поснимах, поседнах, понамокрих се и затърчах надолу. Затърчах, едно защото почна да вали, и второ, защото мама ми каза, че е направила топла супа – точно каквото исках в момента. Отбих се и при нея като в един момент просто забравих и пазар, и трюфели.

Тази сутрин съвсем въоръжена си мислех, че сега им е дошъл момента, докато просто не отидохме всички у Саша за обяд – определен най-точно от Йони като най-добрият обяд в София-град. То не бяха яйца на очи, криспи бекон, фрешове, сок от рози…Другата неделя пак! Та, стана следобед и вече му е време за трюфели, иначе отиде на вятъра традицията ми. Направих ги, стегнаха за няколко часа и сега докато пиша всичко това ги унищожаваме съвсем целенасочено и систематично. Сигурно докато прочетете поста вече няма да има ни един.

Тази година трюфелите са бели – редувам през годините черни с бели. Цветни защо не е имало още не знам. Тези са кокосови, с много подобен на рафаело вкус и съвсем подходящи освен за свободна консумация и за украса на торта.

Трябват ви:

200 мл сладкарска сметана Θ
200-220 г бял шоколад Θ
половин ампула ванилова есенция
80 г кокосови стърготини Θ
и още толкова горе-долу стърготини за овалването на топчетата накрая

Рецепта:

1. Разтопете шоколада в сметаната на среден котлон. Не бива да загаря.
2. Добавете кокоса и ванилията. Обърквайте добре, така че да стане еднородна смес.
3. Оставете да стегне за няколко часа, най-добре в хладилник.
4. Оформете малки топчета като ги оваляте в кокосови стърготини.

Това е! Честит рожден ден, PhoodTales! Сърдечно благодаря на всички, които се отбиват тук, не знам какво намирате, но съм щастлива за обратната връзка, критиката, поправките, милите думи и новите запознанства!

П.П. За рецептите от предишните две години вижте тук и тук.

No Comments

    Leave a Reply