вегетариански / предястия

Гювече с просо, спанак, яйца и сирене Гауда

Гюведженце с пресен спанак, просто и сирене ГаудаПреди време с приятелите от Хармоника решихме да готвим заедно като използваме няколко от техните продукти за рецептите. Едната беше тази рецепта с печено халуми с нар и мед, което сте виждали в блога вече, но в случая го приготвихме с био краве сирене и стана наистина чудно. После запекохме просо със спанак и сирене Гауда. Споделям ви рецептата днес, като иначе всичко това и други рецепти може да видите в блога на Хармоника.

Трябват ви:

100 г просо
две шепи пресен спанак, изчистен от твърдите дръжки и измит
4 яйца
щипка сол
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. мащерка
пакетче Гауда

От продуктите на Хармоника за рецептата може да намерите яйцата, млякото и сиренето Гауда. Също така, според сезона спанакът може да се замени с лапад или друга зеленина. Даже сега през уикенда и баба беше приготвила плънката за неделната баница с лапад, вместо спанак. Другото, което може да се замени, е простото – става с киноа, ориз или други. Въобще има широко поле за експерименти.


Рецепта:

1. Сварете просото във вода, както е указано на опаковката му – обикновено в съотношение 1:2 (просо:вода). Нека да се изпари цялата вода, но и да не загаря.
2. Загрейте фурната на 190° и пригответе две гювечета.
3. Разбийте в купа яйцата, млякото, солта и мащерката.
4. Свареното просо смесете със спанака и го разпределете в гювечетата. Залейте с яйчената смес.
5. Покрийте гювечетата с резени сирене Гауда. Една малка лъжица кисело мляко също може да се добави, за повече мекота.
6. Печете 25-30 минути, сервирайте топло и с чаша хубаво розе.

No Comments

    Leave a Reply