десерти / тестени

Тарта с череши

Тарта с черешиСлед малка пауза, две кратки морета, сватба, годишнина на випуска и два страхотни рождени дни с толкова танци и текила, че не е имало дори момент, в който да обсъждаме рецепти, най-накрая ви споделям обещаната черешова тарта. Прекрасна е за парти с повече хора, защото може да се оформи на малки тарти и става изключително бързо (като изключим обезкостяването на черешите 🙂 ). И ако не сте минавали скоро покрай Кюстендил и нямате от най-вкусните месести череши може да ги замените с друг сезонен плод – бих пробвала със смокини.

А това е Ирена Димитрова, от която ги купувам и за която ви разказах вече. Трябва да измисля начин след като рутинният ми маршрут няма повече да минава през Кюстендил как да си ги набавям. Сложно е като няма дистрибутор в София, а аз искам точно тези череши, и няма да съм гъвкава към друго предложение.

За тартата ви трябват:

1 лист бутер тесто (за 4-5 по-големи тарти)
3 жълтъка (разделени на 2 и на 1 в отделни чаши)
75 г омекнало масло
90 г пудра захар
80 г смлени сурови бадеми
1 ампула ванилов екстракт
около 300 г череши, количеството зависи от това колко са големи самите череши (обезкостени и разполовени на колела)

Рецепта:

1. Смесете маслото, захарта, бадемите, двата жълтъка и ванилията в купа. Разбийте ги с миксер, така че да стане еднородна смес. Сложете сместа в хладилника за малко.
2. През това време може да обезкостите и нарежете на половини черешите.
3. Загрейте фурната на 220° С.
4. Отрежете кръгли форми от бутер тестото. Аз ползвах купа за супа за да направя кръговете. После с нож направете рамка на кръговете – 1 см навътре в кръга направете втори с нож, но не режете до долу, а само да се отбележи.
5. Набодете тестото във вътрешния кръг с вилица и го намажете с останалия един жълтък.
6. Разпределете сместа от хладилника във вътрешния кръг на тестото, оставете „рамката“ празна.
7. Подредете черешите отгоре.
8. Печете 20-25 минути докато тестото е златисто и бухнало. Поръсете с пудра захар накрая.

Понеже не съм много фен на ронливите корички на бутер тестото, а и малко загоряха, ги отрязах малко. Би могло да изглежда и по-красиво, съгласна съм. 🙂

No Comments

    Leave a Reply