вегетариански / предястия / салати

Печено авокадо с чери домати, ядки и подправки

Печено авокадо с чери домати, подправки и кедрови ядкиПонеже много се похвалих колко по-вкусни ми се получават сандвичите, когато са правени за предстоящо морско приключение в Турция, се наложи то да бъде съкратено до 2 дни и работа във Варна да го замени. Сандвичите се изядоха разбира се, и понеже знаех, че ще минем на хотелска закуска си бях взела предвидливо семената. Не, че по принцип пътуваме с цялата кухня, но интуиция…И то съвсем на място. Трябва да ви кажа, че вчера сутринта в ресторанта на хотела зазяпах отчаяно в блок-масата и се опитах да си обясня менюто. След толкова много години ужасен салам, “мед” от глюкоза, не-кашкавал, краставици и домати от гума, никакви плодове, отдавна сварени яйца, евтиното мюсли и нескафето са все още част от въобще нещо наричано закуска. Грам не съм претенциозна – няколко свежи парчета диня или пъпеш, хубав чай или кафе, и съм готова. При наличието на толкова плодове е просто грехота да се предлага друго. Окей, не всички се засищат с диня, но не е толкова трудно да се постараеш малко и дори разнообразието да е по-бедно, поне качеството да е на ниво. Разбирам, че се пести от закуската, но и от въображение ли икономисваме?

Закусвахме навън, а утре просто ще си извадя от колата семенцата, ще си купя малко кисело мляко и вместо някой да ми сервира по време на почивката в “хотел”, аз ще си приготвя сама закуската комплé.

След два дни имам рожден ден и си мислех, че тези недоволства са благодарение на завихрена сатурнова дупка, но не, просто си е лош хотелски мениджмънт и всякаква липса на усет да задържиш и задоволиш клиента.

Стига толкова хейт, ето ви една лека рецепта с авокадо за нещо като салата, като предястие, като зарибявка, когато барбекюто вече гори, че дори и като основно ястие. Правихме я за първи път миналата седмица на вилата и дядо, който хич не е фен на авокадото, я препоръчва също. Всички подправки в рецептата са от бабината градина. 🙂

За 4 порции ви трябват:

2 броя авокадо, разполовени, костилката махната, намазано с малко зехтин Θ
1-2 лимона разполовени, намазани малко със зехтин Θ
1 шепа микс от пресни подправки – магданоз, мащерка, босилек, мента, може и див лук също, накълцани на ситно Θ
зехтин Θ
сол и черен пипер Θ
2 с.л. кедрови ядки Θ
2 шепи чери домати, измити и разполовени Θ

Рецепта:

1. Смесете в купа подправките с малко зехтин, сол, малко изстискан лимон и кедровите ядки.
2. Включете фурната на грил опция. Сложете в тава авокадото, чери доматите и половините лимон (с отрязаните части нагоре). Поръсете доматите с малко зехтин, понеже авокадото и лимоните вече сте ги намазали. Печете, докато омекнат и имат малко грил/запечени следи. Може да извадите авокадото малко по-рано, защото ще омекне по-бързо от доматите. Между другото всичко това може да приготвите и на барбекю.
3. Подредете авокадото в чинии и го напълнете с доматите и микса от подправки. Поръсете с черен пипер. Украсете с лимона отстрани и който желае може да си добави от печения лимонов сок.

Дали да не им я предложа тази рецепта на хотела за вечерната шведска маса? Сигурно само с поглед ще ми кажат, че им е до гуша от претенциозни почиващи.

No Comments

    Leave a Reply