вегетариански / на баба / предястия / салати

Паниран зелен боб (бабина рецепта)

Паниран зелен бобСлед кратка пауза, в която се случиха окончателното ми заминаване от Косово, кратко море и настройване на метронома в софийски ритъм исках да ви разкажа повече за 5-годишния ми косовски период. Разбира се, съпътстван с местна рецепта. Но реших, че ако го бях направила веднага щеше да е прекалено емоционално, не че не си беше такова, но е по-добре малко чувствата да се наместят.

И другото ми съображение е, че бързам да ви представя две бабини рецепти със зелен боб, който все още можете да намерите на пазара. Днешната е за панирани бобени рибки, а следващата за най-вкусната яхния на света. Бобът, разбира се, е от нейната градина. 🙂

Рецепта:

Подбирате от светло-жълтия пресен боб, по-дълги бобчета – с размер на малки риби. Бланширате ги в подсолена вода, като внимавате да не ги преварите. Отцеждате ги добре.

През това време смесвате 1 яйце, брашно, щипка сол и прясно мляко на око, така че да стане гъста смес за панировката. Ако нямате мляко може и с вода. В нея може да добавите и малко ситно нарязан копър. Овалвате “рибките” в тази смес и ги пържите в нагорещено олио.

Сервирате топли с топеница от кисело мляко, чесън и копър.

No Comments

    Leave a Reply