напитки

Празнични отвари

Празнични отвариСигурно това да се задръстваш с неща не от първа необходимост си има медицинско определение, но забелязвам, че място няма в кухнята от “готини предмети”, които е съмнително дали ще влязат в употреба. Разбира се, че пренаселването го отричам до край, макар всички вкъщи отдавна да са го констатирали.

Е, шарените захаросани бастунчета са в категорията. Половината са на елхата, а другите никой не ги пипва…прекалено сладки, а и отдавна не ближем умопомрачаващо захарни петлета и подобни. Освен за декорация, години наред запълват и чорапи-изненада. Тази Коледа обаче, традиционното подаряване на чорапи мина без да им създаваме излишен обем.

И сега като няма да ги ядем, поне да ги изпием. Та дааам…стават за коктейли! С водка например. Или горещ шоколад.

Пикантен горещ шоколад

мляко
какао на прах или по-специална смес за горещ шоколад
малко канела на прах
щипка индийско орехче

Смесвате всичко в топлото мляко – канелата е на вкус (например ½ ч.л. на една чаша). После украсявате с маршмелоус (и те са от колекцията “полезни”) и добавяте едно бастунче.

Коктейл с водка и какаов крем

40 мл ванилова водка или просто водка
40 мл бял крем от какао (може да се намери по разни сладкарски магазини или такива за алкохол)
25 мл шнапс
коледно бастунче
пудра захар

Смесвате водката, крема и шнапса. Намокрете ръба на чашата и го потопете в пудра захар. Сложете част от бастунчето (цялото би било много) на дъното на чашата и залейте с алкохола.

Все пак влизат в употреба и излишните неща. Дали да си обещавам сега грандиозно, че през 2014 няма да затлачвам кухнята или да не се лъжем излишно? Е, ще пробвам де!

No Comments

    Leave a Reply