супи

Супа с тиква и кокосово мляко

Супа с тиква и кокосово млякоАко в тинейджърските години някой ме беше питал кои 10 храни бих взела на самотен остров, знаейки че друго няма да има, нещата щяха да стоят така: 1) шоколад, 2) Нутела, 3) пържени картофи, 4) яйца, 5) еклери, 6) кексове всякакви, 6) пържоли, 7) спрайт, 8) сандвич с шунка и кашкавал, 9) кисело мляко и 10) краставици. Вчера след като направих супата с тиква и кокосово мляко, сигурно щях да отговоря с: 1) тиква, 2) тиква, 3) шоколад, 4) тиква, 5) тиква и така до 10. Без шоколад е ясно, че няма да мина.

Та, божествено вкусна супа – нито една от съставките не се усеща натрапчиво, нищо не доминира… сигурно не може да се каже дори, че тиквата е в основата, кокосовото мляко е незабележим, подправките са леко пикантни. Под “божествено вкусна” имам предвид, че ако имам ресторант един ден, тази супа ще влезе в менюто. В блога сигурно вече рецептите ще станат 500, но много капризно слагам човка на тези, които са част от мечтаното ми меню. С други думи съм пестелива на суперлативи. Така като гледам има риск ресторантът да се казва “Тиква”, с меню само от тиква и само за тиква-ценители. Но хайде, да не губя клиентела, преди да съм отворила още. Просто съм много доволна, че част от тиквата, която баба ми връчи миналата седмица с “ето, бабо, това е последната вече” влезе в една съвсем нова рецепта с потенциал да остане любима.

С останалата тиква, а тя е поне 3-4 кг, съм намислила крем, чийзкейк, пица и още една супа, но този път с розмарин. Доста е готино като три кухни си разделихме едната тиква, а аз взех половината. Абсолютно по братски.

Продукти:

500-550 г тиква, изчистена и нарязана на кубчета Θ
2 моркова, нарязани на колела Θ
1 глава лук, нарязана на дребно Θ
2 с.л. кокосово масло (което между другото освен за готвене става перфектно и за намазаване по кожата след баня, омекотява и мирише вълшебно, а качествата му са неизброими) Θ
щипка лют червен пипер Θ
½ ч.л. джинджифил на прах Θ
½ ч.л. кориандър на прах Θ
1 ч.л. канела на прах Θ
1 ч.л. кафява захар Θ
сол и смлян черен пипер на вкус Θ
1.200 л зеленчуков бульон Θ
200 мл кокосово мляко Θ
стръкчета пресен кориандър Θ
малка шепа запечено във фурната сурово кашу Θ

Рецепта:

В тенджера лукът се загрява в мазнината.
Добавят се тиквата и морковите. Разбъркват се добре с лука.
Сипва се бульона.
Оставя се да заври и да къкри 20-25 минути, докато тиквата и морковите съвсем омекнат.
През това време може в купичка да си смесите всички сухи подправки.
Махнете готовата супа от котлона, добавете сухите подправки и кокосовото мляко и пасирайте всичко в блендер или с пасатор.
Накрая поръсете с опеченото кашу и пресен кориандър.

Рецептата е адаптирана от Gourmantine.

No Comments

    Leave a Reply