вегетариански

Коприва с ориз и нар

Ориз с коприваСлед успеха на дядовата рецепта за ориз с коприва, и макар тя да няма нужда от промяна, реших все пак да експериментирам с малко по-различен вариант.

Вкъщи сме големи фенове на копривата. Ниският ми хемоглобин и желанието ми да го покачвам без хапчета желязо, поставя копривата в основата на пролетното меню. А, чай от нея се пие целогодишно. Знам, че за да има ефект количествата трябва да са значителни, но все пак меню богато на желязо и “кръвотворни” храни помага.

Добавих нар към рецептата. Любим ми е, особено сокът му, пък и е може би плодът с най-много антиоксиданти – така полезни за засилване на имунитета след зимата. Освен това само с един нар успях да направя днешната рецепта плюс едно смути и един шоколадов сладкиш. За утре съм подготвила и песто от коприва. Въобще, нар и коприва ще се редуват следващите дни. Оризът с коприва, освен че е здравословна, е и много вкусна и бърза рецепта.

Трябват ви:

коприва, изчистена и измита (Количеството е около половин килограм, но може и повече да сложите. Както дядо казва: “Колкото поеме!”)
1 ч.ч. ориз
1 ч.л. масло
1 глава лук, нарязана на ситно
2 с.л. зехтин
шепа зрънца от нар
сол

Сварете ориза в чаша и половина зеленчуков бульон или както го обичате. Не харесвам когато е прекалено слепнал и слагам по-малко вода. Добавете кубчето масло когато заври и поръсете с малко сол.
В друга тенджера запържете лука в зехтина за няколко минути и добавете изчистената коприва. Разбърквайте я докато омекне (около 3-4 минути).
Прибавете копривата към сварения ориз и ги объркайте добре. Гответе ги заедно още 5 минути. Ако цялата вода от ориза се е изпарила, може да добавите още няколко супени лъжици.
Поръсете със зрънцата нар преди да сервирате.

1 Comment

  • Гергана Лазарова
    04/04/2014 at 11:13

    Прекрасно предложение! Ще следя с интерес, тъкмо и аз съм на зелена вълна. 🙂
    Поздрави!

Leave a Reply