десерти / сладки

Сладки в ягодов сос

Сладки в ягодов сосБях и Стас. Или така ми се падна с баджа ми. Целта е Нели, обаче Нели не се намери. Пуснах дори няколко деца да я търсят, вече се бяха ориентирали, че е доходоносна задача. При успех щяхме да менкаме шоколади. Така че, ако я има все още Нели някъде там, да се обади. Заменям сладки.

Стас и Нели

Имах наистина страхотен ден, а по лицата на всички в залата си личеше, че чувството е споделено. Няма да преразказвам историите, днешната статия в Дневник е достатъчно добър очерк, но препоръчвам на всички да гледат видео-презентациите, когато бъдат качени онлайн на сайта на Горичка.

Храната. МултиКулти се бяха постарали да ни е много вкусно. Опитах от индийското предложение – три вида леща, ориз и салата с нахут. Чудно беше! А картата им с чуждестранни ресторанти, бакалии и магазини е допълнена и много полезна (тук я има). Особено потребна за тези като мен, които не могат да решат къде да хапнат навън и всеки път ходят на има-няма 4-5 места – да не сбъркам нали, че опитите с кофти ресторанти доминират. Опитах и новите солети на Хармоника, също много вкусни.

Въобще, ако такъв ден имаше по веднъж дори в месеца, София щеше да е по-добро място.

И понеже не мога без рецепта – ето една за обикновени маслени сладки в сос от ягоди. Абсолютна импровизация. Направих ги като монети, за касичката с ‘вкуснотиите на човека в дълга ваканция’.

Сладки в ягодов сос

Изпробвах тествана вече рецепта за сладки, от едни коледни такива. Замесвате 100 г масло (омекнало), 100 г пудра захар, 1 яйце, 275 г брашно и 1 ампула ванилов екстракт. Тестото е ронливо в първите 15 минути и ако не сте от търпеливите ще ви налегне мъка, че никога няма да стане. Ще усещате болки в ръцете и ще искате да замерите някой с едната никаква топка тесто. Обаче съставките заедно успяват да се напаснат, става меко и разтегливо. Разточвате го, отрязвате формичките, подреждате сладките върху тава с готварска хартия и печете 10-12 минути на 190 градуса.

Сладки в ягодов сос

Сосът. Пасирате ягоди, 5-6 примерно, и добавяте малко мед, да стане лепкаво, защото пасираните ягоди са като сок почти. След това топите сладките в соса и ги оставяте да стегнат малко.

Сладки в ягодов сос

Красиви са заедно. И вкусни.

Смислена седмица ви пожелавам!

No Comments

    Leave a Reply