на баба / напитки / Направи си сам

Сироп от люляк

Сироп от люлякМиналата година разказах носталгично за бабиния сок от рози. От онези 25 цветчета имаме още концентрат! Оказва се, че понякога зимнината надхвърля пределите на отоплителния сезон и се чудим какво да правим вече с новата реколта. Причината е не защото не си консумираме бурканите, а просто защото са много. А са много, защото ни харесва процесът на правенето им повече от всичко друго. Просто прекаляваме. Но стигаме до крайности често и в други ситуации – например 5-членно семейство приготвяме две агнета за Великден и Гергьовден, като спокойно може да минем и с половин. Общо взето сляхме двата празника тази година с една манджа. Страшно вкусно безспорно, само че количеството често ни побеждава. И тази бабина рецепта бих я споделила, просто следващия път трябва да стана в 6 сутринта, когато баба слага агнето да се пече. На мен ми е тегаво за работа в 8, представете си ме в 6!

Люляк

Второто ми наблюдение е, че на село има време за всичко. Затова пуснах мухата на баба тази година освен традиционния сок от рози да направим такъв и от люляк. На второ-трето за деня обаждане, провеждаме кратък разговор с дядо – Аз: Имате ли захар? …Той: Не знам….Аз: А люляци?…Той: Не са цъфнали….Аз: Окей, ще намеря. Чао чао. Хубавото на тези разговори, и това е винаги, е, че никога не ме питат нещо от рода на “за какво ти е….какво ще правиш…какво пак си намислила…” и тн. Това сега си го записвам в списъка “как да се отнасям с децата си”. Липсата на досадни въпроси при положение, че си имаме доверие другия да не направи ужасна магария, е нещо страхотно.

Люлякова лаборатория

Защо люляк? Подходих с убеждението, че от всяко по-ароматно цвете ще стане сироп (идва ред и на лавандулата). Баба ме погледна изпод очилата с искрено съмнение, но понеже 29 години не ми е отказала абсолютно нищо, веднага се заехме. А и както стана ясно, налудничавите ми идеи рядко са поставени под въпрос.

Решихме да изпробваме по рецептата за розовия сироп, но да сложим повече цвят, понеже люлякът не е толкова силен на аромат и като маслодайност.

Сироп от люляк

Метод:

– Подбират се около 30 китки люляк, само цветята
– Заливат се с 2 литра вода и 2 пакетчета лимонтузу
– Престояват така 24 часа
– Прецеждат се
– Добавя се към сиропа 2,5 кг захар, разбърка се докато се разтопи напълно
– Течността се преварява и когато започне да ври, се сипва още топла в сухи бутилки, които се затварят веднага
– Консумира се като се разрежда с вода, иначе е прекалено сладко

Сироп от люляк

Получи ни се хубав сироп, но не е чак толкова ароматен, по две причини. Първо, люлякът наистина не е благоуханен колкото розите, и второ, набрахме цветята след дъжд, а той някак си измива аромата. Това важи и за розите. Така че, ако берете цветя за сироп, гледайте да е сухо времето. Ние нямахме избор предвид метео-ситуацията, която за последния месец ни докара до мухъл.

Между другото, разрових се малко за люлякова информация. Има разни интересни факти. Например, в Германия се счита за цветето на щастието, нещо като при нас с детелината, и ако намериш люляково цветче с 5 листчета (обикновено са 4), било на огромна сполука. При белите люляци най-често се намират такива цветчета. В Англия обаче е съвсем наопаки работата – било цвете на тъгата, и ако някой ви предложи брак, а вие му върнете китка люляк, значи му отказвате. Предполагам би се получило само, ако не е на живо представена офертата, иначе всяка английска дама би ходила с люляци в джоба за всеки случай. Руснаците и французите са на мнение, че ако някой сънува люляк, то той ще се влюби скоро.

Счита се, че родината му е Иран, и дори персийската дума lilas, която просто значи цвете, е заимствана от французите за наименование на люляка. Люлякът е символ на чистотата и свежестта и се смята, че вирее само в чисти почва и въздух. В двора на ТЕЦ-а до нас, тамън до офиса на Топлофикация, има един храст, предполагам е станала грешка…

Полезен е иначе при болки в костите, за заздравяване на рани, ишиас, задух, епилепсия, липса на апетит, малария и ароматерапия. Люляков чай се препоръчва при ставни заболявания. Ами, това е из енциклопедиите.

_MG_5424

Следващият експеримент ще бъде с лавандула, да видим.

3 Comments

  • Тики
    09/05/2014 at 10:55

    При теб е толкова весело, че ще остана tuned 🙂 Интересно сиропче. Прави се на принципа на сиропа от бъз, но него го правя с лимони, не лимонтозу.
    Хубав ден от мен!

  • Теди
    09/05/2014 at 11:12

    Хи-хи 🙂 Радвам се! Сега като спомена, се сещам, че има много добър коктейл със сироп от бъз и шампанско 🙂 Хубав ден и на теб!

  • Maria Nikolova
    23/05/2018 at 18:29

    Привет и аз имах тази идея, но четох, че цветовете му са отровни и се чудя

Leave a Reply