вегански / вегетариански / предястия / Продумвани / сандвичи и закуски

Гръцка разядка с фава

Разядка с фаваНа 28 февруари 1960, баба и дядо са се оженили. С букет от лалета и има-няма 4-5 човека сватбари. По случай 50-тата годишнина през 2010 решихме да им подарим, и да си подарим, пътуване до Санторини. Никой от нас не беше ходил, пък и нали е място на влюбените. Особено влюбените 50 години.

Самият февруарски юбилеен ден съвпадна с празника на село Бойковец, където баба и дядо се установиха след пенсионирането. В началото на деня никой не знаеше все още за нашата златна сватба. Като по поръчка обаче се получиха всенародни тържества, хора, скара, курбан чорба, духовият оркестър на Етрополе, който дядо от скоро ръководеше, домашна ракия, песни. От поляната пиршеството се премести в нашия двор, впоследствие и в хола. Къщата никога не е виждала толкова много хора, а в двора надали се е танцувало така. Даже съседът Митко се премени с костюм, който едва ли е обличал последните 20 години. Имало и драма докато намери вратовръзката, шарена, жълта, с модерен ин-ян мотив, но след като прибрал, нахранил, издоил животните, дойде у нас пременен и прекрасен. Сигурно 24 часа сме празнували, а бузите ни бяха розови поне 3 дни.

“Т-ъ-р-п-е-н-и-е” е отговорът на въпроса ми къде се крие тайната на всичките тези години.

Баба и дядо

Баба и дядо

Курбан чорба

Курбан чорбата

Бойковец

Бойковец

Избрахме май месец за Санторини – едно, че считаме месеца за най-подходящ за пътешествия из Европа понеже всичко е цветно и зелено, и второ, че не е пик на круизните туристи.

Тръгнахме с кола до Атина, от там с ферибот 9 часа. София – Ия е спокойно колкото София – Ню Йорк, ако не и по-дълго. Омагьосахме се още на пристигане в 2 през нощта из завоите над пристанището посока столицата Фира. Пийте хапче за слаб стомах! За половин час се стига и до Ия – известното селце с бяло-сините къщи, накацали по скалите. Популярно още и с пленяващите залези, сватби и медени месеци. Точно за нас, нали сме сватбари! В тъмното още не знаехме колко по-красиво на живо е всъщност. Хотелът ни е в Ия, на ръба на скалата, с огромен басейн и малки вилички. Гледката е почти 360 градуса, ако бях писател или художник сигурно нямаше да има нужда да мърдам от там с дни. Островът е вулканичен, с много тъмни скали, малко растителност и миниатюрни бели селца. Уличките са толкова тесни, че на места се ходи в редица, а местните са се придвижвали в най-широкия случай с магаренце. За шум от коли не говорим. Точно толкова красиво е, колкото на картичките, а слънцето заслепяващо се отразява от всички бели къщи. Храната е типично по гръцки вкусна, имат и няколко местни специалитета – кюфтета от домати, фава, запечено твърдо сирене с черен сусам и десертно вино. Виното впрочем се изнася за Ватикана, защото ексклузивно се ползвало за причастия.

Няма да правя преразказ по картинки, само ще споделя няколко. И рецептата – разядка с фава. Фавата се произвежда на острова, прилича на дребен нахут и e богата на протеини, антиоксиданти и витамин B6. Приготвя се като хумус. Италианците вярват, че е символ на късмета, и често носят по едно зрънце със себе си.

Ия, Санторини

Ия

Санторини

Санторини

Санторини

Санторини

Санторини

Санторини

Санторини

Санторини

Санторини

Финикия

Михалис и неговата таверна Santorini Mou

Санторини

Ия

Санторини

Финикия

Финикия

Финикия

Санторини

Трябват ви:

1 ч.ч. фава бобчета
2 ч.ч. вода
сокът на ½ лимон
малка глава лук, нарязана на дребно
зехтин
магданоз за украса

Разядка с фава

Разядка с фава

Разядка с фава

Разядка с фава

Разядка с фава

Сварете фавата във водата, отцедете и я пасирайте в блендер с всички останали съставки.

Може да оставите малко от лука и да го ползвате са украса.

Сервирайте за разядка с нарязани зеленчуци.

Баба и дядо

Баба и дядо

Санторини

8 Comments

  • Гергана Лазарова
    01/08/2014 at 08:59

    Ех, че хубаво… Дай боже всекиму такова щастие с любимия човек, да са ти живи и здрави баба и дядо! Благодаря за споделените разходка и вкусна рецепта. 🙂

  • Теди
    01/08/2014 at 09:01

    Мерсии 🙂 Хубаво начало на месеца ти пожелавам! 🙂

  • Таня Донева
    01/08/2014 at 11:17

    Приказна разходка си ни предложила, Теди 🙂 и разказа съпровождащ я е много увлектелен на мен ми подейства много свежо, а снимките леко носталгично и много романтично!
    Желая здраве и дълголетие на баба и дядо, още дълги години да бъдат до вас и да ви се радват!
    Харесах и рецептата!
    Поздрави 🙂

  • Теди
    01/08/2014 at 11:21

    Благодаря, Таня! Слънчев август желая 🙂

  • Тики
    01/08/2014 at 11:44

    Чудна разходка, Теди! Благодаря! 🙂
    Да са ти живи и здрави баба и дядо и да празнувате така весело всичките им годишнини! 🙂 🙂

  • Теди
    01/08/2014 at 12:29

    Благодаря 🙂

  • Мая
    05/08/2014 at 18:22

    Много са готини! 🙂 Да са живи и здрави и още дълги години влюбени:))

  • Теди
    06/08/2014 at 09:44

    🙂 Благодаря!

Leave a Reply