десерти

Пудинг с кардамон, бадеми и сироп от рози

Пудинг с кардамон, бадеми и сироп от розиШансовете някой да ми каже, че му се гади от мляко с ориз, грис, каймак или крем карамел са много големи и обикновено свързани с детската градина. Печената тиква с мед и орехи също е спорна. Ники суфлира сега, че и филия с масло и мармалад мразел. Аз пък покрай крем карамела ненавиждам нищо сходно. Дори намирам карамелизираните пуканки за абсолютното дъно на какъвто и да е вкус. За сметка на това пък обирах каймака от чашите на всички деца в градината, а и до днес съм му фен. Такава гъста находка има за съжаление само на село. Млякото с ориз също остана сравнително любимо.

Разбирам колко хора като чуят звучната дума сутляш и сбръчкат чело, устните им се свиват и увисват, раменете се сключват и една тръпка на ужас произвежда бърза вибрация в цялото тяло. Е, има мляко с ориз, което е достатъчно ароматно и вкусно, че дори и мразещите да го заобичат. С кардамон, розов сироп и бадеми. Рецептата идва някъде между арабския свят и Индия, като има всякакви вариации – с повече подправки, с други видове ядки и тн. Ако имате вкъщи мразещи сутляша, може да си направите този експеримент. Имам усещането, че ще промени нагласата им. Ако не, то детската градина е оставила наистина непоправими последици.

Трябват ви:

200 г ориз
1 л мляко
2 ч. л. кардамон
шепа бадеми
3-4 с. л. захар
сироп от рози (бабина домашна рецепта ето тук)

Пудинг с кардамон, бадеми и сироп от рози

Натрошете бадемите на дребни парченца, може и в кафемелачка.

Сварeте ориза в млякото на бавен огън, за да не загори. Разбърквайте често.

Когато е готов добавете кардамона и захарта. Махнете от котлона, но продължавайте да бъркате, докато захарта се разтопи.

Пудинг с кардамон, бадеми и сироп от рози

Добавете бадемите и сиропа от рози. Разбъркайте всичко и сервирайте с малко натрошени бадеми отгоре и още мъничко от сиропа.

Пудинг с кардамон, бадеми и сироп от рози

No Comments

    Leave a Reply