вегански / вегетариански / предястия / сандвичи и закуски

Хумус с тиква

Хумус с тикваПризнавам, че почти не се е яла готвена храна вкъщи последния месец, да не кажа два, с изключение на доставките на мама и баба. Впуснах се в приключението “държавни изпити по право”, което ме върна сигурно 10 години назад. През цялото време си казвах как второто висше е в по-осъзната възраст и всякакви студентски емоции се контролират едва ли не от само себе си. Въобще не е така. Първо, очевидно съм отвикнала от учене на такива обороти и второ, се вълнувах сигурно повече и от ученето за SAT тестовете навремето, които освен всичко бяха натоварени с излишното чувство, че всеки мил и скъп съученик ти е едва ли не смъртна конкуренция. Към коктейла от емоции покрай държавните отключих и добавих невъобразими интереси – чистене, подреждане, пренареждане на шкафове и гардероби…почти бях готова за основен ремонт. Просто ужасно много важни и належащи неща изникваха, а аз видиш ли трябвало да чета. Както и да е, взех ги и двата изпита, и то с отличен, чак малко се изненадах на възможностите ми за концентрация и мобилизация. Сега остана третия, но вече се изисква само да удържа фронта според…хммм….закона за запазване на импулса? (по физика винаги съм била на ръба!)

Та, това е причината да няма рецепти в блога. И все пак ето нещо бързо с любимата тиква, която има ново проявление – хумус.

Хумус с тиква

Трябват ви:

300 г тиква
150 г нахут, сварен
2 скилидки чесън, счукани
100 мл. зехтин
30 мл. пресен лимонов сок
3 с.л. тахан
1 ½ ч.л. кимион смлян
1 ч.л. сол

Сварете тиквата, отцедете я и я пасирайте с всички останали съставки. Сервирайте с хляб или гризини. Мислех да правя рецепта за гризини, но в състоянието на пост-изпитно лежане на дивана ми се стори прекалено сложно.

П.П. Не изхвърляйте водата на сварената тиква, а я изпийте като чай. Изключително полезна, особено за черния дроб, и действа детоксикиращо, успокоява и допринася за добър сън.

Хумус с тиква

3 Comments

  • Тики
    26/11/2014 at 17:22

    Много красиви снимки 🙂 Дояжда ти се от хумуса без да се усетиш! Успех и на последния изпит, Теди 🙂

  • Теди
    26/11/2014 at 17:28

    Благодаря, Тики! 🙂

  • Таня Донева
    27/11/2014 at 11:00

    Изглежда изкусително!
    Поздрави, Теди!

Leave a Reply