сладки

Сладки с бял шоколад и портокалови корички

Една любима рецепта на всички вкъщи, изменяна и изпробвана в най-разнородни варианти, но ето я в най-чистия й вид. Разковничето, разбира се, е в портокаловите корички.

По време на карантината ги направих многократно. Всички май се разготвихме повече от обичайното, разчистихме, сортирахме гардеробите, постарахме се да създадем допълнителен уют, за да замажем поне малко вътрешния дискомфорт, който неяснотите около вируса ни донесоха. Сладките не помагат, няма какво да се лъжем. Те са просто слаба лепенка, която не слепва с мазна кожа. И сега, когато уж всичко изглежда по-лежерно, макар изобщо нищо да не е отминало, вече сякаш не се напъваме толкова. В един момент между симулирането на нормалност и приемането на нова такава, второто все ще спечели. За себе си мога да кажа, че много малко от света-преди-карантината ми липсва. Онзи препускащ ритъм, страх, че нещо все се изпуска, консуматорство, еднодневки. Все неща, от които съм гледала да бягам и които са ме разгневявали. Вирусът нанася неизмерими и необясними все още щети, но ако накрая отнесе и тези елементи от предишната реалност, си мисля, че всички ще живеем много по-съдържателно.

Както и да е, всеки с мислите си.

Продукти (за около 25-30 сладки):

115 г масло
200 г пудра захар
1 яйце
коричките на 1 портокал
1 ампула ванилов екстракт
200 г брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
200 г парченца бял шоколад

Рецепта:

Загрейте фурната на 190° С и пригответе тава с кухненска хартия.
Разбийте маслото, захарта, яйцето, портокаловите корички и ваниловия екстракт.
В друга купа смесете брашното, содата, бакпулвера и солта. Към тази смес прибавете маслената. Разбийте добре и добавете белия шоколад. Понеже сместа е суха, затова трябва да продължите да месите с ръце.
Когато тестото е готово, направете топчета. Сложете ги в тавата на разстояние поне 5 см едно от друго и ги натиснете леко с пръст, така че да ги сплескате. Печете 10 минути и ги оставете да изстинат.