десерти / сладки

Shortbread

ShortbreadЗа първи път опитах истински shortbread в Единбург, защото може би това беше едно от задължителните типични неща за Шотландия.

Историята му тръгва още от 12-ти век, когато се е наричал бисквитен хляб. Идеята е била, че всички остатъци от тестото за хляба са оставяни да изсъхнат на слаба фурна докато станат твърди. Затова и се е казвал “бисквитен”, което значело “два пъти готвен”. С годините маята в тестото е била заменена с масло, и хлябът от бисквитен станал short.

Има много непретенциозен вкус на маслени сладки, и този вкус се запазва дори и когато е във вариант millionaire shortbread (с карамел и шоколад).

Тази рецепта е за немилионерския.

Продукти:

150 г брашно Θ
100 г масло, меко, на парченца Θ
50 г пудра захар Θ

Рецепта:

1. Загрейте фурната на 150° С.
2. Сипете брашното и маслото в купа, бъркайте, докато стане на едри трохички. Прибавете захарта.

3. Месете тестото докато го направите на топка. Разтелете го върху хартия за печене и изгладете повърхността с ръце.
4. Направете дупчици с вилица и маркирайте (без да режете) с нож правоъгълни форми.
5. Печете 30 минути, или докато е готово. Shortbread-ът обикновено остава блед, макар и опечен. Докато е още горещ го разрежете по линиите, които сте маркирали.
6. Поръсете с пудра захар (по желание).
7. Сервира се изстинал. Знам, че няма да имате търпение, и знам, че желязото се кове докато е горещо, но си заслужава чакането.

 

 

1 Comment

  • […] може да ги направите и с класическата рецепта (ето я тук), към която просто ще добавите лавандула. Be the first to like. […]

Leave a Reply