вегански / вегетариански / коледа

Печен карфиол с песто

Печен карфиол с пестоЗавърнах се вчера след дълга пауза от вкъщи и кухнята. Къде по работа, къде за удоволствие, но равносметката е няколко държави, 26 полета, невероятни хора, природа, животни и храна. Като кацнах снощи установих с изненада, че наистина има такова нещо като лимит на колко точно разнообразие човек може да възприеме и аз стигнах моята граница. Веднага ме удари реалността, че почивката се отлага за след празниците.

Макар днес все още да не знам къде се намирам и защо съм с ботуши, а не по сандали, несвършените коледните приготовления ме гледат с лек укор, но освен петилетка, която има да се свърши не в 3, а в 1 ден, исках да ви споделя една много бърза рецепта за Бъдни вечер, която буквално току-що излезе от печката. Ако има някой закъснял повече и от мен, което много ме съмнява, може да я пробва.

Трябва ви 1 глава карфиол, песто (с хранителна мая, не с пармезан, иначе не става за Бъдни вечер), зехтин, сол, тава, готварска хартия и фурна на 150 градуса. Нарежете карфиола, подредете го върху тавата с готварска хартия, поръсете го със зехтин и сол, намажете го с песто и го печете около час. Гледайте да е хем хрупкав, хем поомекнал, хем да не изгори.

Това е моят скромен принос за днешната вечеря. Питката, сармите, пълнените чушки и печеният боб (бегла част от всичко) са в ръцете на баба и мама. Но пък съм замислила джинджифилови палачинки за коледна закуска!

Топла и спокойна вечер ви пожелавам, и обещавам скоро шарени разкази с южноафрикански, свазилендски и непалски манджи!

No Comments

    Leave a Reply