вегетариански / супи

Зелева супа

Зелева супаПопаднах на сайт, който предлага 4 купички зелева супа концентрирани в 1 капсула. Идеята е да се отслабва докато се гледа мач или реалити програма, а ако някой друг ви донесе чашата с вода, за да си изпиете хапчето, ефектът е двоен. Чудото на съвременната медицина обещава сваляне на десетки килограми само гледайки сайта им и корица на Плейбой. Въобще предложението е неустоимо. В крайна сметка кой би прекарал по-малко от 30 минути в кухнята и би хапнал течна и топла зелева супа? За спорт да не говорим. По телевизора вървят къде-къде по-интересни неща. Не искам да ръся празни критики, нито пък съм се събудила в лошо настроение днес, напротив. Разбирам също така, и то от собствен опит, че да се накараш да спортуваш, да намалиш любими храни и въобще да спазваш режим е изключително трудно. Такова едно хем да се мразиш, пощипваш и гледаш с тъга омалели дрехи, хем да не ти стига злобата да се мотивираш. Не разбирам обаче бизнес модела да продаваш “чудеса”. Да, има много хора, които ще се вържат, но какъв трябва да си, когато се прибереш вечер и с кеф теглиш чертата как си продал 1000 “супени” капсули, когато е можело да предложиш 4 хиляди истински супи. Сигурно ситуацията със скрупулите на дилърите на наркотици е същата. Просто се надявам изразът “за здраве” в рекламните лозунги да се контролира със закон. Като нищо и симпатягите със зеленото кафе във Фейсбук ще изгорят.

Както се казва “из другите ми новини” днес имам рецепта за истинска зелева супа, която няма да ме направи по-слаба, но ме сгрява и е супер вкусна. Не е по известната диета, защото импровизирах и сложих картофи, морков и мазнина. Все пак да не е само вода и зеле.

В тенджера загрявате 2-3 с.л. зехтин и в тях запържвате една глава лук. Както прабаба ми Янка казваше: “Ядене без лук, не е ядене!” После добавяте нарязана чушка, тиквичка, 2 картофа на кубчета, 1 морков на колела, ¼ или дори ½ нарязана бяла зелка и поръсвате богато с микс от сухи подправки – босилек, магданоз, естрагон и други. Заливате с литър зеленчуков бульон и варите 20-25 минути. Отива си с книга и камина, пък и да, ниско калорична е.

No Comments

    Leave a Reply