напитки / Продумвани

Чай с борови иглички

Чай с борови игличкиОказа се, че има такова нещо като умерено празнуване и няма такова нещо като баница с мярка. Новата година започна буквално с пикник на земята в хола, камина, фондю, дребни вкуснотии, готина музика, хубаво вино, малко танци, диксит (който не е я е играл, веднага да се поправи), ранно лягане към 2 и нещо, и събуждане пред купчина топли палачинки с кестенов крем. Като нищо от всичко това не бях приготвила аз, освен дребните хапки.
Новогодишно обещание 1: да ме глезят все така.

Е, писах и късмети и опекох баницата! Размер: среден, 20/30 см Консуматори: 6. Късмети: 41. Отплеснах се тотално докато ги пишех, съответно стигнахме до ситуация: 7-8 свити пожелания в парче, доста страх у всички, че ще счупят по зъб ядейки баница късмети, и много смях накрая. На мен ми се паднаха: нова работа, смисъл, нова къща, велики дела, спокойствие и красива слънчева година. Отделно направих две купчинки – едната с имена на европейски държави, втората с далечни дестинации, като всеки тегли по една хартийка от двете и вижда къде ще пътешества през 2014. Аз в Норвегия и Мозамбик. За Норвегия особено се кефя. Мисля, че всички бяха доволни колко богата на късмети ще им бъде новата година, затова:
Новогодишно обещание 2: с шансовете и случайностите не може да се прекали.

Всъщност хич не ме бива по обетите, тези наистина сега си ги измислям. Гледам дори да не се заричам много, че после трудно приемам ако не съм изпълнила дадената дума. Абе, да ме глезят повече ще важи с пълна сила. Та, прекрачих новата година без резолюции. И какво стана? Днес, вече ден шести, съм изпълнила повече неща, отколкото щях да имам куража да си обещая. Повече спорт? Да, два пъти ходих – йога и тае бо, днес следобед пак. Да напредна с френския? Да, два дни минаха от интензивния курс по 6 часа на ден в ИЧС. Да подбирам какво ядем? Да, започваме всеки ден с крем от авокадо, банан, тахан и семена, и сме яли предимно сезонно – готвим бабиното производство на тикви и зеле. Чета повече, спя здраво, създавам си повече уют, чувам се с приятелите, пиша на далечните…Не ми трябва смяна на календара, записани черно на бяло клетви и насилствена мотивация да правя нещата, които ми харесват, обогатяват и забавляват. Повечето от тези неща ги правих и предната година, може би само спортът не се случваше достатъчно често.

Пожелавам си без гръмки обещания да сготвя една моя хубава 2014 година с всички съставки, които доказано са ме правили щастлива досега. Просто всяка година да е една все по-съвършена рецепта, от която отпадат и се добавят нови елементи, за да се опича още по-вкусна. Да се радвам повече. Да не забравям, че не трябва да се действа само, а понякога просто да се мечтае и вярва. Да съм благодарна във всеки момент. Да съм по-мила, здрава, търпелива и спокойна. Да вярвам във възможностите и контрола на другите повече. Да се смея толкова, че да ме заболи корема, и после да се посмея още. Нищо кой знае колко нови стремежи. Пожелавам ви ги и на вас.

И за да затвърдя мелодраматичния тон на тази публикация, ще добавя “Парадоксалните заповеди” на Кент Кийт от 1968 г. Сигурно сте попадали на тях и преди, най-често заради факта, че Майка Тереза избира този текст да бъде на вратата й в Калкута. Кийт е бил второкурсник в Харвард, когато написва това “упътване” като част от брошура за млади лидери.

Парадоксалните заповеди

Хората са неразумни, нелогични и егоистични,
въпреки това, обичай ги.

Когато вършиш добро, ще ти припишат 
егоистични мотиви и задни мисли,
въпреки това, прави добро.

Когато имаш успехи, печелиш фалшиви 
приятели и истински врагове,
въпреки това, имай успехи.

Доброто, което правиш, утре ще бъде забравено,
въпреки това, прави добро.

Честността и откритостта те правят уязвим,
въпреки това, бъди честен и открит.

Това, което си построил с дългогодишна 
работа, може да бъде разрушено за една нощ,
въпреки това, продължавай.

Твоята помощ наистина е нужна, но хората 
може би ще те нападат, защото им помагаш,
помогни им, въпреки това.

Дай на света най-доброто от себе си, и те ще 
извадят зъбите ти,
въпреки това, дай на света най-доброто от себе си.

Кент Кийт

И въпреки “трудния работен понеделник, мъглата и студа”, не им се давайте и си пригответе чай с…борови иглички. Да, точно с тях. Ще е малко по-вкусно и малко по-малко сиво.

Качества: Чаят от борови иглички съдържа 4-5 пъти повече витамин С от прясно изцеден портокалов сок. Има много витамин А, има отхрачващ ефект, помага за перисталтиката и има антисептично действие, когато е изстуден. Освен, че има и приятен вкус.

Приложение: директно от елхата. Въобще коледното борче не e това, което беше. Вече се рециклира под формата на чай. Всъщност нашeтo ще бъде посаденo, но едно клонче отиде за отвара.

Как: Накъсайте игличките и ги попарете с гореща вода, после ги прецедете ☺

Фон: Black Seeds – One by One.

Здрава и щастлива 2014! Оставка!

No Comments

    Leave a Reply